EL TEMPS A BENIDORM ARA

28

18:30 PM

HORA BENIDORM

8ºC

Intervals de núvols

N 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

25%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS FEDER

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Mirador de la Música

19 juliol 2022

(Post Mirador de la Música)

Des d'este Mirador, enfront del més brillant i sensacional skyline del Mediterrani, Benidorm, la ciutat destinació turística per excel•lència, ret homenatge a la música i a les cançons; als seus festivals, que tant han projectat la seua imatge.

Davant la ciutat que més i millor ha sabut entendre el pressentiment del turisme i ha aconseguit ser icona i referent d'oci, gaudi i felicitat, Benidorm commemora els seus grans esdeveniments musicals –Festival de Benidorm i Benidorm Fest– sorgits en dos moments crucials de la història de la ciutat, per a Espanya, Europa i el Món.

És la projecció de la música cap a l'èxit que acompanya la imatge de Benidorm; són les cançons, composicions musicals per a la veu, les que proclamen els èxits; són els seus intèrprets la personificació del triomf. Des d'este Mirador de la Música Benidorm trau el cap també a l'èxit de tots ells.

Ací, en este Mirador de la Música, a més de cançons i intèrprets, hi és l'homenatge de Benidorm als compositors, músics i coreògrafs, arranjadors, lletristes i intèrprets que busquen que cada estrofa i cada nota construïsca el ritme necessari per a pujar, esglaó a esglaó, fins al cim de l'escala de l'anhelada fama; als professionals dels mitjans de comunicació –premsa, ràdio, cinema i televisió– que van trobar en el Festival de Benidorm i troben al Benidorm Fest el millor moment perquè les seues informacions i cròniques constaten la grandesa i el glamur de les nits de festivals de Benidorm; i a la legió de cossos de ball, projectistes, tècnics de so i il•luminació, tramoistes, fusters, electricistes i col•laboradors que van fer i fan possible que els dissenys escènics siguen el marc d'excel•lència del Festival de Benidorm i del Benidorm Fest.

I molt especialment als centenars de benidormers que es van afanyar i afanyen, des de tots els sectors imaginables de la ciutat, per fer que les nits de Benidorm, en els seus festivals de música, siguen sempre irrepetibles, secundant, igual que el públic, esdeveniments com el Festival de Benidorm i el Benidorm Fest, que sempre seran seus.

Tot això i molt més és, representa i són el Festival de Benidorm i el Benidorm Fest; cadascun en el seu moment constituïxen l'esdeveniment més gran musical espanyol del seu temps. Tots dos brillen amb llum pròpia i ací, en el Mirador de la Música.

Presidit per la Sirenita de Benidorm, està l'homenatge de Benidorm a quants van aconseguir el preuat trofeu d'or.

Al costat del gran Micròfon de Metall, el reconeixement de Benidorm a quants, guanyant este singular trofeu, han obtingut el premi de representar a Espanya en el Festival d'Eurovisió.
 

FESTIVAL DE BENIDORM

A l'Espanya que enlairava en l'econòmic de finals dels anys cinquanta del segle passat, el referent promocional amb el qual s'aspirava a estar en la ment de tots va resultar ser un festival de cançons.

A Itàlia, el Festival de Sanremo, pel qual la radiotelevisió italiana RAI apostava molt forta, sorprenia Europa i al Món amb melodies lleugeres i somnis mediterranis. Llançar un esdeveniment similar es va convertir en objectiu nacional.

Les dos grans cadenes de ràdio espanyoles dels cinquanta es van afanyar per aconseguir un festival similar: Barcelona tenia totes les de guanyar en una aposta d'RNE que anunciava el suport de TVE; Benidorm que estava en l'inici de la seua planificació urbana i pel camí de ser referent turístic nacional i internacional necessitava el vector de projecció que aquelles cançons li podrien donar.
I a eixa cita amb la promoció turística –amb el propòsit que la ciutat sonara a tot arreu– arriba Benidorm quan l'alcalde Pedro Zaragoza Orts oferix la ciutat per a ser la seu del Festival de la cançó de la Veu de Madrid (REM-CAR).
 

Festival

En un temps rècord, a penes un parell de mesos, Benidorm s'apresta a donar entitat a la idea Teodoro Delgado, director de la Veu de Madrid, sota l'esquema de Juan Carlos Villacorta, principal valedor de la idea que en l'alcalde de Benidorm va trobar acomodament i garanties.

Més de mil tres-centes cançons es van inscriure per a la primera edició. La flor i nata del món de música i totes les arts escèniques van descobrir l'aparador que buscaven, al costat del Mediterrani, en un Benidorm emergent que va satisfer les aspiracions de tots.

El cartell d'aquella primera edició el va dissenyar el millor cartellista de l'època, Ricardo Summers Ysern, "Serny".

Va ser tal l'impacte de la primera cita festivalera, al qual va contribuir la pràctica totalitat dels benidormers que es van bolcar amb la idea, que fins a CIFESA, la gran productora cinematogràfica espanyola del moment, va convindre a rodar una pel•lícula sobre el festival –"Festival de Benidorm"– coincidint amb la segona edició. Des d'eixe moment, el Festival de la Cançó va ser ja el Festival de Benidorm i va llançar el seu emblemàtic trofeu, la Sirenita de Benidorm, que va realitzar l'escultor Jacinto Figueres Càtedra, màxim reconeixement a la creativitat i interpretació.
 

 

Telegrama

"Un telegrama", dels germans García Segura, es va convertir en el ritme del moment. Tots els cantants d'èxit de finals dels anys cinquanta no van dubtar a gravar la cançó amb les seues companyies discogràfiques i van multiplicar l'efecte anhelat. "Comunicando" va ser la següent anellada musical que va col•locar el Festival de Benidorm en totes emissores i sales de ball del país.

Comunicando

El Festival es va pensar per a premiar cançons, els autors de les quals aconseguien fama i reconeixement al compàs que els intèrprets. A partir d'eixe moment, els millors compositors del país pugnaven per obtindre la Sirenita de Benidorm amb la millor cançó en música lleugera. Així, Manuel Alejandro, Jesús Gluck, Augusto Algueró, Rafael de León, Miguel Portolés, els germans García Segura, López Quiroga, Alfredo Doménech, Juan Pardo, Ramón Arcusa i Manuel de la Calba, Joaquín Sabina... tots buscaven el premi de Benidorm.

I del festival, interpretant totes aquelles melodies, van sorgir els grans noms de la música espanyola: Raphael, Alberto, Rosalía, Federico Cabo, Julio Iglesias, Emilio José, Mochi, Dyango, Bettina, Roxana...
 

Dyango

Les millors orquestres, els més prestigiosos directors, els compositors novells, els presentadors estrela de la ràdio i la televisió i els millors artistes de l'elenc internacional anhelaven l'arribada del mes de juliol i del Festival de Benidorm per a presentar les seues cançons i aconseguir l'èxit que certificava la Sirenita.

I els músics consagrats no dubtaven a acudir al Festival per als seus fins de Festa: Gloria Lasso, Los 5 Latinos, Enrique Guzmán, Conchita Bautista, Lolita Sevilla, Los Brincos, Bruno Lomas, Ramoncín, Joan Manuel Serrat, Víctor Manuel, Luis Eduardo Aute, Camilo Sesto, Los Bravos, Alejandro Sanz... Aretha Franklin –que va oferir a Benidorm les seues úniques cançons a Espanya–, Jimmy Fontana, Enrique Guzmán, Bobby Solo, Grace Jones, The Hollies, Raffaella Carrà, Boney M, Amii Stewart, Eddy Grant, Sherman Brothers o Joe Coker van passar pels escenaris que van albergar el Festival de Benidorm.
 

Rafaella

Van ser 39 edicions en dos etapes netament definides: una primera, entre 1959 i 1985, que s'iniciara amb l'eslògan "Benidorm, Cabo Cañaveral de la Música Española" i que va aconseguir la seua internacionalització en l'edició de 1964 sent retransmés a Portugal, França, el Regne Unit, els Estats Units, Mèxic, el Canadà, Colòmbia, l'Uruguai, l'Argentina, Xile i Puerto Rico; i una segona, entre 1992 i 2006, que va haver de competir amb els nous formats musicals del moment i l'auge de les tecnologies.

Es va agermanar el Festival de Benidorm amb festivals com el de Figueira dona Foz (Portugal) i el de Vinya de la Mar (Xile) i va superar en longevitat a tots els festivals espanyols que es van anar creant, perquè davant l'èxit del Festival de Benidorm –i el de Sanremo, que sempre va ser el referent– tant a Barcelona, com a Màlaga, a Canàries o a Galícia es van impulsar festivals musicals.

El Festival de Benidorm va concitar les simpaties i el respecte de tots i dos dels seus guanyadors van acudir a representar a Espanya en Eurovisió: Raphael i Julio Iglesias.
 

BENIDORM FEST

En una finestra d'esperança i il•lusió oberta en els mesos inicials de 2021, la idea d'un festival de música que revolucionara l'escena nacional va prendre cos. I de nou va aparéixer Benidorm.

L'aroma de l'èxit i la projecció del Festival de Benidorm encara recorre el món de la música i això va animar l'aliança de Radiotelevisió Espanyola, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Benidorm per a fer realitat la proposta d'un festival de música i cançons d'on isquera la representació d'Espanya per al Festival d'Eurovisió.

I pràcticament com en 1959, com el mateix marge de temps en 2021, es va apostar pel Benidorm Fest i en este mateix Mirador de la Música, un dia 6 de juliol, se signaven els protocols i s'anunciava per a finals de gener de 2022 la primera edició del Benidorm Fest.

I Benidorm es va bolcar amb el Festival i el plus de representar a RTVE en la cita eurovisiva va animar fins a tal extrem el panorama musical espanyol que es van presentar 886 cançons a la primera selecció.

A hores d'ara del segle XXI, a més de música i lletra entra en lliça la coreografia i la posada en escena amb la mateixa força i el Benidorm Fest atén la combinació de referències musicals amb nous talents i la varietat d'estils.

I així, en els dies finals del mes de gener de 2022 es va celebrar la primera edició del Benidorm Fest en la qual Chanel, amb el tema SloMo –obra de Leroy Sánchez, Ibere Fortes, Maggie Szabo, Keith Harris i Arjen Thonen; produït per Keith Harris i Guardians of the Frequencies– es va alçar amb el 1r Premi, per la qual cosa va representar a Espanya en el Festival d'Eurovisió de 2022, aconseguint el tercer lloc. Un èxit que ha satisfet les majors expectatives d'arrancada del Benidorm Fest, sent avantsala d'un futur ple d'esplendor.

Chanel

Però això ja és una altra història que anirem contant en este Mirador de la Música i els festivals de Benidorm.

Dades de Contacte

Dirección
Paseo de Tamarindos

Enllaços d'Articles