EL TEMPS A BENIDORM ARA

20

10:21 AM

HORA BENIDORM

24ºC

Cel clar

S 25km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Este impost del Govern de Pedro Sánchez per depositar el fem en l'abocador del Campello suposa ja un desemborsament de 837.000 euros

El Ayuntamiento utilizará sus ahorros de 2022 para pagar el nuevo impuesto de residuos aprobado por el Gobierno de España

24 novembre 2023
Vista Panorámica de Benidorm.

Per decisió del govern de Toni Pérez, es pagarà amb fons municipals per a no repercutir-lo als veïns.

L'Ajuntament de Benidorm va utilitzar els seus estalvis de l'exercici 2022 per a pagar el nou impost de residus dissenyat i aprovat pel Govern d'Espanya que "l'única cosa que fa és obligar-nos a pagar més per portar el fem a l'abocador del Campello". Així ho ha avançat hui la regidora d'Hisenda, Aida García Mayor, que ha informat que "des de l'àrea Econòmica s'ha preparat una modificació pressupostària per a pagar amb fons propis els més de 837.000 euros d'eixe nou impost, que el Govern de Pedro Sánchez es va traure de la mànega l'any passat i que ha vingut a encarir la gestió dels residus que paguem tots els municipis i, per extensió, els veïns".

Concretament, segons l'informe tècnic de l'àrea d'Enginyeria, en 2023 Benidorm ha de pagar per este nou impost estatal de residus 691.997,10 euros. "Però eixa en realitat –ha aclarit l'edil– no és la quantia que haurem de pagar, perquè a esta cal afegir-li el 21% de l'IVA, que ascendix a 145.319,39 euros". En total, 837.316,49 euros més que l'any anterior pel mateix transport i tractament de residus i que ha d'abonar-se ja.

García Mayor ha explicat que la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular "no sols es limita a crear un nou impost per rebutjos de residus a abocadors, sinó que a més establix que han de pagar-lo les empreses que gestionen eixos abocadors i després facturar-li'l als municipis".

Això "implica que a més de pagar l'import de l'impost, els municipis han de pagar també un IVA, per la qual cosa l'atracament és encara major".

L'edil ha aclarit que "encara que la Llei 7/2022 parla d'una moratòria de fins a tres anys perquè els municipis adeqüen les seues taxes de fem per a assumir eixes noves despeses imposades, no hi ha moratòria a l'hora d'exigir el seu cobrament, perquè de fet els Ajuntaments ja tenim les factures dels tres primers trimestres sobre la taula i hem de desemborsar els diners sense demora".

García Mayor ha recalcat que "des del govern local que presidix l'alcalde Toni Pérez s'ha decidit que l'import de l'exercici 2023 d'este nou impost es pague amb fons de l'Ajuntament i així no repercutir-lo als veïns".

La responsable d'Hisenda ha remarcat que "com ja vam dir a l'octubre, la nova legislació de residus imposada pel Govern d'Espanya i pels anteriors responsables de la Generalitat, unida als increments del preu de l'energia i carburants, dispara el cost del transport i tractament de residus".

"Entenem –ha subratllat– que la ciutadania estiga descontenta amb la pujada de la taxa del fem que aprovem en l'anterior ple, en la qual, per cert, ja es contemplen despeses com el d'este nou impost estatal, però l'Ajuntament no pot continuar fent front a estos increments amb els seus recursos propis com sí que ha fet en 2022 i 2023".

Així, García Mayor ha recordat que "en estos dos anys l'Ajuntament ha pagat més de 3 milions d'euros perquè no haguera de fer-ho la ciutadania ni el teixit productiu, que en este temps no han vist un sol cèntim d'increment en el seu rebut. Però el matalàs municipal no és infinit".

Sobre la modificació pressupostària per a pagar els prop de 840.000 euros, l'edil ha anticipat que el govern local la portarà a ple el dilluns. Una vegada es liquide l'import de l'impost, "esperem que el Govern d'Espanya també complisca amb la seua part i notifique als Ajuntaments que ens arribaran fons per a la compra de contenidors, camions i altres recursos que milloren el servei, perquè este impost és finalista a pesar que l'any passat no arribara ni un cèntim per a millores".

Audios relacionados
Corte voz 1 Aida García Mayor
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 2 Aida García Mayor
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 3 Aida García Mayor
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 4 Aida García Mayor
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 5 Aida García Mayor
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 6 Aida García Mayor
Audio file