EL TEMPS A BENIDORM ARA

11

10:43 AM

HORA BENIDORM

31ºC

Cel clar

E 20km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS FEDER

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'article recopila i interpreta tota la informació obtinguda en les successives excavacions del fortí romà, incidint en els aspectes arquitectònics

Bateig científic del Tossal: es publica en la revista de l'AESPA l'estudi global del jaciment

05 octubre 2021
Bautizo científico del Tossal: se publica en la revista del AESPA el estudio global del yacimiento

Els avaluadors han valorat molt positivament l'aposta de l'Ajuntament per recuperar el jaciment.

El jaciment del Tossal de la Cala va viure la setmana passada el seu "bateig científic" amb la publicació d'un estudi global en la revista de l'Arxiu Espanyol de l'Arqueologia (AESPA) que edita el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Així ho han comunicat hui l'alcalde, Toni Pérez, i la catedràtica d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant (UA), Feliciana Sala, directora de les successives campanyes d'excavació al costat del també arqueòleg i professor Jesús Moratalla.

L'estudi, titulat 'El fortí romà tarde-republicà del Tossal de la Cala (Benidorm, Alacant). Autòpsia i reinterpretació d'un jaciment històric', està signat per la mateixa Sala, el seu company Moratalla, l'arqueòloga Sonia Bayo i Ángel Morillo, de la Universitat Complutense de Madrid.

Segons ha indicat l'alcalde, "l'article va ser remés fa un any al Comité Científic de la revista i posteriorment analitzat per dos avaluadors, donant tots el vistiplau a la seua publicació".
Un article, ha detallat, en el qual es presenta "com s'ha anat recuperant la informació de les excavacions antigues del Tossal de la Cala i interpretat a la llum de les dades que s'han obtingut en les successives campanyes d'excavacions que l'Ajuntament ha promocionat de la mà de la Universitat d'Alacant per a recuperar i reivindicar un jaciment que es creia arrasat". "Finalment –ha agregat–, no sols s'ha demostrat que no ho estava, sinó que ha brindat important informació als arqueòlegs sobre les construccions militars de l'època".

Toni Pérez ha recalcat que "la publicació d'este estudi global sobre el nostre Tossal, la presentació científica del jaciment, ve a satisfer l'aposta d'este Ajuntament per la recuperació del nostre patrimoni històric, que forma part de la nostra estratègia de ciutat i un àmbit al qual cada any destinem recursos públics, per al qual hem aconseguit captar fons europeus i en el qual sempre hem prestat especial atenció al 'castellum' juntament amb la resta de béns".

Referent a això, Feliciana Sala ha aprofundit en què "un dels avaluadors de l'article sobre el Tossal ha valorat com 'molt positiva' l'aposta de l'Ajuntament de Benidorm en invertir en la recuperació del jaciment i voler convertir-lo en un parc arqueològic, sostenint que esta labor és un model a seguir".

Sala ha explicat que "amb anterioritat, en Congressos i diverses revistes científiques, havíem avançat alguns detalls sobre el resultat de les excavacions al Tossal, però este article és un estudi global en el qual es tracten totes les dades i s'analitza en profunditat l'arquitectura del fortí, que és la que retrata qui vivia en ell". Concretament, l'anàlisi de l'arquitectura "ha vingut a confirmar el que les peces trobades en el jaciment ens anaven revelant, que és un fortí romà tard-republicà", que va formar part de la xarxa defensiva del general Sertori durant la guerra que porta el seu nom.

Es tracta, tal com aprofundix l'estudi, d'un exemple de "fortificació tarde-republicana de xicoteta extensió, inèdit a la Hispània de la conquesta".

La revista d'AESPA és una de les més importants del país i una de les millors indexades en l'àmbit europeu.

Creixent interés en el 'castellum'

Després de felicitar l'equip redactor de l'article per esta publicació "amb la qual es reconeix el seu magnífic treball i que atorga un gran protagonisme al 'castellum'", l'alcalde ha destacat que "l'interés pel Tossal de la Cala no sols creix entre la comunitat científica, també entre el gran públic, com així ho constaten les xifres de visitants al jaciment, que no han parat d'incrementar-se des del passat estiu".

"Apostem no sols per aflorar les restes arqueològiques –ha recordat–, sinó també per museïtzar el jaciment per a acostar-lo així a la ciutadania, i hem comprovat que aqueixa decisió va ser del tot encertada, ja que són nombrosos els residents i turistes que s'acosten fins al 'castellum', com també els centres educatius de Benidorm que comencen a concertar visites perquè els veïns i veïnes més xicotets coneguen el passat de la seua ciutat".

Finalment, Toni Pérez ha incidit en què "la publicació d'este article és un suport a tota la tasca que s'ha anat desenvolupant de manera ferma" per a recuperar el jaciment, així com "un esperó per a continuar treballant en esta línia". El pròxim estadi és continuar avançant en la museïtzació del Tossal, amb un projecte inclòs dins del Pla de Sostenibilitat Turística.

Audios relacionados
Corte voz Toni Pérez 1
Audio file
Audios relacionados
Corte voz Toni Pérez 2
Audio file
Audios relacionados
Corte voz Toni Pérez 3
Audio file