EL TEMPS A BENIDORM ARA

11

16:09 PM

HORA BENIDORM

18ºC

Poc núvol

S 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

En la XXI Trobada de Capitans d'Almadrava de la localitat de Huelva d'Illa Cristina li ha reconegut pels seus anys com a almadraver a Barbate

El benidormer Vicente Zaragoza Casamayor, homenatjat per tota una vida dedicada a l'almadrava

17 setembre 2023
Vicente Zaragoza

El benidormer Vicente Zaragoza Casamayor ha sigut homenatjat per tota una vida dedicada a l'almadrava durant 'Arrais i sotarrais. XXI Trobada de Capitans d'Almadrava' que s'ha desenvolupat estos dies en la localitat de Huelva d'Illa Cristina i que en esta edició estava dedicada a Benidorm i els seus capitans, que durant generacions van desplegar esta tècnica de captura de la tonyina al Mediterrani i l'Atlàntic.

Als seus noranta-set anys, Vicente Zaragoza, que residix a Barbate pràcticament des que va ser requerit per a l'almadrava de la localitat gaditana, va rebre este reconeixement ahir dissabte en un acte celebrat en el CIT Garum d'Illa Cristina al qual va assistir al costat de la seua família i on va estar acompanyat per l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez; els regidors de Patrimoni Històric i Presidència, Ana Pellicer i Juan Díaz; el primer edil d'Illa Cristina, Jenaro Orta; i professionals de l'almadrava.

Durant l'acte, l'homenatjat va recordar els seus anys calant almadraves principalment en Sancti Petri i Barbate, primer a les ordres del seu pare i altres arraixos de Benidorm i anys més tard ja com a capità. Davant els assistents, l'arraix va recordar anècdotes, noms de companys i mestres, i va evidenciar la passió que va sentir i continua sentint per un art en el qual els benidormers van destacar, sent anomenats i contractats pels ducs de Medinaceli i Medina Sidonia per a calar les almadraves en tots els seus territoris.

En total, Vicente Zaragoza, que es va jubilar prop dels huitanta anys, va sumar més de 60 temporades d'almadrava aconseguint al llarg de la seua trajectòria més de 100.000 captures.

Al final de l'homenatge, l'alcalde va agrair a l'associació 'Amics de la Tonyina Thunnus thynnus', que presidix José Antonio López, "l'afecte amb el qual han tractat a Benidorm en esta Trobada que apel·la a una part crucial de la nostra història com a poble; una història plagada de noms que, com Vicente Zaragoza Casamayor, van donar bona mostra de la seua perícia calant almadraves i treballant en tots els seus oficis des de Sicília fins a la costa andalusa i el nord-oest d'Àfrica".

Així mateix, va incidir que "Vicente Zaragoza Casamayor és tota una institució per a Benidorm i història viva de la nostra ciutat i d'aqueix vincle que durant diversos segles ens va mantindre molt lligats a localitats com a Illa Cristina, Barbate o Tarifa i que encara continuen latents".

Prèviament a l'homenatge, el catedràtic de Llatí Juan M. Ruiz Acevedo va evocar en una conferència als capitans de Benidorm que van calar l'almadrava en La Tuta en el període 1779-1828: Bautista Pérez, Jaime Pérez i Manuel Barceló.

Benidorm també va ser present en esta trobada divendres passat de la mà del doctor en Filologia Hispànica de la Universitat d'Alacant Francesc Xavier Llorca Ibi, que va oferir la conferència 'El ronqueix de la tonyina: soroll o fulla'; i també del fotògraf Jaume Fuster, que el pròxim 9 d'octubre rebrà la distinció cultural 'Ciutat de Benidorm' i l'exposició de la qual 'Tonyines de Cianotipia' s'ha exhibit estos dies en el CIT Garum d'Illa Cristina.

CONTACTE

Trobareu el servei Benidorm Film Office a la 3 planta del Ajuntament de Benidorm a la plaça de SSMM els Reis d´Espanya s/n.

Podeu consultar o enviar-nos els vostres sugeriments al correu filmoffice@benidorm.org o als telèfons 966815436 or 648036771.

Horari: de dilluns a divendres de 8:00 a 15:00h