CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

01

05:09 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Aprovada una modificació pressupostària per a destinar l'estalvi municipal de 2022 a pagar el nou impost de fem aprovat pel Govern central sense repercutir-lo als veïns

El ple dona viabilitat a una nova campanya dels bons consum #BenidormTeDaMás que aconseguirà els 2.097.278 euros

27 novembre 2023
Pleno ordinario Noviembre 2023

L'Ajuntament de Benidorm ha acordat este dilluns habilitar una partida econòmica de 2.097.278 euros per a dur a terme una nova edició de la campanya dels bons consum #BenidormTeDaMás, que es desenvoluparà entre el 15 i el 31 de desembre i que arribarà a totes les persones empadronades majors de díhuit anys, que podran beneficiar-se de la mateixa en les compres nadalenques que realitzen en el comerç local. Per a això, el ple municipal ha donat llum verda a una modificació pressupostària, la número 21, que s'ha debatut dins de l'apartat de despatxos extraordinaris i que ha sigut aprovada per unanimitat.

L'edil d'Hisenda, Aída García Mayor, ha explicat que l'import destinat per l'Ajuntament a esta campanya compta amb una subvenció de la Diputació Provincial d'Alacant que puja a 647.278 euros mentre que els 1.450.000 euros restants seran atesos amb fons municipals. D'ells, 450.000 seran transferits de diners que hi ha disponible en el Capítol 1 del Pressupost Municipal, on es recullen les despeses de personal, tal com ha explicat la regidora, que també ha matisat que l'altre milió d'euros es transferirà d'este mateix capítol del pressupost, però d'altres partides la modificació de les quals és competència directa de l'alcalde.

D'esta manera, amb la modificació aprovada per ple per a habilitar esta nova edició dels bons consum #BenidormTeDaMás, "complim amb el nostre compromís de continuar fent costat a les famílies i al nostre teixit empresarial", ha assegurat García Mayor. La regidora d'Hisenda també ha destacat que Benidorm "és l'únic municipi que injecta una important quantitat de recursos propis en estos bons consum, sumant-los a la subvenció concedida per la Diputació, perquè creiem que és una mesura molt beneficiosa per als ciutadans i empreses", recordant que en l'última edició l'impacte econòmic de la mateixa "es va multiplicar fins als 6 milions d'euros".

Per part seua, l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, que també presidix la Diputació Provincial, també ha destacat que este organisme provincial "ha mobilitzat ajudes per a tots els municipis" i que "la diferència entre poblacions d'un altre color polític i Benidorm és que estos agafen només eixa quantitat, llancen un bons consum, i els ciutadans han de quasi barallar-se per a vore qui es beneficia. Si nosaltres haguérem fet això, cada ciutadà tindria un bo de 9,25 euros, però este govern fa un bo universal, per a totes les persones empadronades a partir de díhuit anys", aportant fons municipals a la subvenció provincial per a incrementar la quantia a repartir entre cada veí. "El bo de Nadal té moltes més coses positives que un simple bo: el comerç reforça la seua facturació de cara a final d'any, la ciutat agafa ambient, els nostres veïns poden comprar en unes dates molt assenyalades", ha defensat Pérez, qui ha aprofundit en què "totes les persones majors de díhuit anys podran beneficiar-se d'este bo en condicions d'igualtat fins al 31 de desembre".

Igualment, i ja dins de l'ordre dels despatxos extraordinaris, el ple de la Corporació ha donat llum verda a una altra modificació pressupostària, la número 20, la quantia del qual ascendix a 1.373.551,72 euros procedents del romanent de Tresoreria de 2022. L'edil d'Hisenda, Aida García Mayor, ha explicat que d'este import total, 837.316,49 euros aniran destinats a pagar el nou impost de residus dissenyat i aprovat pel Govern d'Espanya, el cost del qual farà front el mateix Ajuntament "destinant els seus estalvis de 2022 per a no repercutir-lo" en el rebut dels ciutadans. Igualment, altres 536.235,23 es destinaran a pagar els sobrecostos de la factura de la llum de tots els edificis municipals, a conseqüència de la brutal pujada del preu de l'energia elèctrica experimentant en l'any vinent.

Esta modificació ha tirat avant amb el vot favorable del grup municipal del PP i de Vox, i amb el vot en contra del PSOE.

L'edil d'Hisenda ha declarat que, en tots dos casos, es tracta de dos pagaments que són "obligatoris" i als quals l'Ajuntament "ha de fer front tant sí com no". En este sentit, García Mayor ha lamentat que el nou impost de residus aprovat pel Govern central de Pedro Sánchez "ens obliga a abonar a l'Estat més de 830.000 euros del nostre romanent que es podrien haver destinat a ajudes a famílies, al teixit productiu o a altres inversions per al nostre municipi" i ha recordat que este gravamen, a més, és el motiu pel qual el Consistori haurà d'apujar la taxa del fem en 2024. Pel que fa als sobrecostos de la factura elèctrica, la regidora ha explicat que l'import total del mateix calculat pels tècnics ascendix a 1.431.758,65 €, dels quals 536.235,23 s'abonaran amb esta modificació pressupostària i la resta aniran amb càrrec a altres partides.

El ple també ha tirat avant, en este cas per unanimitat de la Corporació, el Compte General de 2022 així com una moció elevada pel regidor del Cicle de l'Aigua, José Ramón González de Zárate, per a participar en una segona convocatòria de subvencions per a projectes digitalització i de millora de l'eficiència del cicle de l'aigua en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation.

Finalment, en esta sessió també s'ha adonat d'un informe emés pel Consell Jurídic Consultiu amb data 22 de novembre sobre la resolució del contracte de gestió del servei públic de regulació de l'estacionament en vies públiques i de retirada, immobilització i depòsit de vehicles en el terme municipal de Benidorm. Este informe, realitzat pel Consultiu a costa del mateix Ajuntament, conclou que el procediment de resolució instruït pel municipi és procedent i, per tant, avala la tramitació tècnica del mateix pels nombrosos incompliments per part de l'empresa, l'UTE formada per Autobuses Playa San Juan i Sociedad Ibérica de Construcciones Eléctricas, el contracte de les quals es va formalitzar el 4 de maig de 2015.

Entre els incompliments per part de la mercantil, dels quals també es fa ressò el Consell Jurídic Consulti en el seu informe, figuren cobrar als usuaris més del que establix la tarifa aplicable; no comunicar a l'Ajuntament la recaptació addicional d'unes suposades despeses de gestió no aprovats; reducció de personal adscrit al contracte sense autorització municipal; cessament de l'assistència tècnica anual; incompliment d'existència d'oficina en via amb estacionament regulat; incompliment amb el caixer automàtic expenedor perquè no expén diners; i incompliment amb materials i equips d'oficina, per no disposició de traçador.

Dins dels punts contemplats de manera ordinària dins de l'ordre del dia, el ple ha aprovat per unanimitat una proposta de la Junta de Portaveus per a entregar la Medalla Corporativa de la ciutat al sacerdot benidormer Jaume Benaloy Marco pel "seu paper fonamental en la defensa de la solidaritat entre pobles i pel seu treball desinteressat en pro de la millora de la qualitat de vida de les persones i el nostre planeta" segons resa en la proposta d'acord.

El mes d'octubre passat es van complir quinze anys des que va emprendre la que ell mateix va qualificar de "la missió més gratificant de la seua vida", complint no sols amb l'enviament del Bisbat sinó també amb un somni que li rondava el cap des de la seua ordenació com a sacerdot el 26 de juny de 1999.

Benaloy va ser designat el juny de 2008 pel Bisbe de la Diòcesi Oriola-Alacant per a treballar en les missions de la diòcesi de Chimbote, al Perú, on es va desplaçar a l'octubre d'eixe any per a fer diferents treballs d'evangelització i ajuda als més necessitats, atenent especialment la gran problemàtica social i ambiental d'esta.

També per unanimitat s'ha aprovat l'inici del procediment de concessió de distincions i condecoracions per la Generalitat Valenciana als membres de la Policia Local de Benidorm, Cruz al Mèrit Policial amb Distintiu Blau, els agents Manuel Risueño Bañuls i Antonio Gorreta Amador "per sobreeixir amb notorietat i perseverança en el compliment dels deures del seu càrrec, haver estat més de deu anys de servei com a Policia Local i estar en possessió de dos felicitacions públiques a títol individual".

D'altra banda, amb els vots dels grups municipals del PP i Vox i el vot en contra del PSOE, ha tirat avant una moció del PP en defensa de la Constitució espanyola, la igualtat dels espanyols i el respecte a l'estat de dret i la democràcia. En esta moció s'indica que l'acord del PSOE de Pedro Sánchez amb els independentistes catalans "és l'atac més greu a l'estat de dret en la nostra democràcia" i s'afirma a més que "este acord profana la Constitució que vam ser capaces de construir entre tots en 1978".

La moció acusa  Sánchez de "no donar la cara" perquè "sap el que implica este indecent acord". En eixe sentit, atribuïx al president del Govern que "sap que està venent Espanya, sap que fa fallida la igualtat dels espanyols davant la llei, sap que l'acord nega que Espanya siga un estat de dret, sap que dinamita els fonaments de la separació de poders i sap que afeblirà l'estat de les Autonomies".

En la moció s'assegura així mateix que el pacte de govern "atorga carta blanca a la celebració d'un referèndum que no té cabuda en el nostre sistema constitucional, com reiteradament ha manifestat el Tribunal Constitucional". També lamenta que Sánchez haja canviat els vots que necessitava per a ser president del Govern "per més de 15.000 milions d'euros dels impostos de tots els espanyols. Un preu que pagarem tots i que convertirà als espanyols en ciutadans de primera i de segona".

Finalment, la moció manifesta "la ferma adhesió" de l'Ajuntament a la Constitució espanyola, que Espanya és "una democràcia forta, plural i amb principis, amb ressorts per a contrarestar a aquells que volen afeblir-la". Igualment, s'expressa el "ferm rebuig" a la concessió de privilegis econòmics o fiscals a qualsevol comunitat autònoma "ja que trenca la igualtat i solidaritat entre tots els territoris d'Espanya". Finalment, es deixa patent la "repulsa a qualsevol llei d'amnistia per anar en contra del principi d'igualtat de tots els espanyols davant la llei, així com la nostra repulsa davant la celebració de qualsevol referèndum d'autodeterminació de qualsevol territori d'Espanya".

També ha sigut aprovada una moció del grup socialista, que ha esmenat el grup popular, per al compliment de l'acord plenari sobre la pujada de la taxa de fem, acord que es va adoptar el 27 de desembre de 2016 i el 26 de febrer de 2018. Esta proposta demanava inicialment suspendre la tramitació de la modificació de l'Ordenança fiscal número 17 fins que no es complira el mandat del ple assenyalat en el primer punt de la moció.

Amb l'esmena del grup popular la proposta ha acordat "instar el govern d'Espanya a suprimir o suspendre, amb efecte 1 de gener 2024, la part impositiva que, contra els contribuents de la comunament denominada 'Taxa del fem', s'imposa en la llei 7/2022 de 8 d'abril". L'acord s'ha adoptat amb els vots favorables de PP i Vox i el contrari del PSOE.

En el debat d'este, la portaveu del govern, Lourdes Caselles, ha lamentat que el govern de Sánchez haja creat el nou impost del fem, que s'ha traduït en un augment superior als tres milions d'euros a pagar en el cas de Benidorm. "Si no paguem l'impost seria delicte i intervindria el ministeri fiscal" ha informat Caselles.

"Segons la llei és un impost finalista, és a dir que ha de servir per a millorar el servei, més i millors contenidors, maquinària... Però en 2022 no hem vist cap millora. Zero" ha afegit l'edil.

Abans de la votació l'alcalde Toni Pérez ha volgut aclarir que "l'Ajuntament sí que complix els acords plenaris" i ha recordat que en este cas "aquells acords de ple als quals es referia la moció socialista tenien a vore amb els plecs del nou contracte del fem, que encara no està aprovat".