CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

19

14:17 PM

HORA BENIDORM

15ºC

Cel clar

S 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

S'aprova modificar el contracte d'obres de l'enllaç de l'N-332 amb Comunitat Valenciana, que augmenta 2,4 milions i sis mesos més per a complir amb informes supramunicipals

El ple de Benidorm dona llum verda a l'acord perquè l'EPSAR invertisca 14,5 milions en obres de millora en infraestructures hidràuliques

27 febrer 2024
El pleno de Benidorm da luz verde al acuerdo para que la EPSAR invierta 14,5 millones en obras de mejora en infraestructuras hidráulicas

L'Ajuntament de Benidorm ha aprovat hui per unanimitat el text de l'acord de cooperació per al finançament de les millores i reposició de les instal·lacions de sanejament i depuració d'aigües residuals de Benidorm, per valor de 14.520.000 euros. Això significa que l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR), dependent de la Generalitat, escometrà estes actuacions de millora.

El regidor de Cicle de l'Aigua, José Ramón González de Zárate, ha recordat que Benidorm paga uns 6,3 milions a l'any a l'EPSAR, "mentre que el manteniment de la depuradora costa una mica més de quatre. Eixos diners de més hauria d'invertir-se en depuradores i bombaments i així ho estem reivindicant des de 2015". L'edil ha lamentat que "en els huit anys del Botànic només es van invertir 83.000 euros", però s'ha felicitat que "ara, per fi, arriba la coherència i s'invertiran 14,5 milions d'euros".

A més, González de Zárate ha volgut "felicitar i agrair als tècnics" i ha advocat per "posar-nos a treballar perquè els projectes es facen immediatament i que la inversió arribe com més prompte millor". De fet, ha precisat que "moltes d'estes actuacions cal fer-les de manera urgent".

Segons el text aprovat, l'Ajuntament finançarà el 10% del cost de les certificacions de cada actuació, mentre que l'EPSAR assumirà el 90% restant, el consistori també obtindrà els terrenys necessaris per a l'execució de les obres, realitzarà les gestions i obtindrà les autoritzacions i llicències que requerisca i emetrà la seua conformitat i la compatibilitat urbanística dels projectes amb caràcter previ a la licitació de les obres.

D'altra banda, el ple ha acordat desestimar el recurs de reposició interposat per la UTE que gestionava la Zona ORA "per no trobar suport en la normativa d'aplicació", una aprovació que ha tirat avant amb els vots a favor de l'equip de govern i el grup municipal de Vox i l'abstenció del grup socialista.

També s'ha aprovat per majoria una proposta d'Alcaldia sobre l'estat de tramitació de l'expedient de revisió d'ofici aprovat en el ple de desembre de l'any passat relatiu al contracte del servei de l'aparcament de l'Aigüera. Així, s'ha posat de manifest que s'ha donat tràmit d'audiència a l'empresa, que s'ha demanat dictamen al Consell Jurídic Consultiu (CJC) i, per tant, que s'ha suspés el còmput de termini per a resoldre el procediment i notificar la resolució de l'expedient de revisió d'ofici fins a comptar amb el dictamen del CJC. En eixe mateix punt s'ha adonat de l'acte del Tribunal de Comptes pel qual s'arxivaven les actuacions preliminars.

La portaveu Lourdes Caselles ha aclarit que el Tribunal de Comptes, en el seu acte, "assenyala que hi ha una interpretació diferent quant al tipus de contracte de gestió que havia d'haver-se licitat; és a dir, que Antifrau parlava d'un contracte mentre que els tècnics municipals advocaven per un altre tipus de contracte. A partir d'ací s'inicia l'expedient de revisió d'ofici, però no hi ha res il·legal". Caselles, a més, ha demanat a l'oposició que "no confonga als ciutadans" perquè l'expedient d'Antifrau "ha sigut arxivat pel Tribunal de Comptes a la vista de l'expedient complet".

Igualment, s'han aprovat tres mocions elevades a ple per l'alcalde, sentida la Junta de Portaveus. La primera d'elles, relativa a la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona; la segona per a la commemoració del centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés; i la tercera, de suport als agricultors i ramaders espanyols.

Respecte a la moció del 8 de març, l'Ajuntament ha acordat afavorir l'autonomia de les persones i construir una societat igualitària en drets i que es traduïsca en fets; acabar amb la bretxa de gènere que continua existint en alguns entorns laborals, tant en la qualitat dels llocs com en la representació de gènere; continuar promovent la labor que des dels municipis realitzen en matèria d'igualtat; impulsar de manera eficaç el protagonisme imprescindible de la dona en el món rural; continuar treballant en la millora del sistema de detecció precoç, així com en l'atenció a les víctimes de violència contra les dones en el marc de les nostres competències i; promoure la transversalitat de les polítiques d'igualtat en la resta d'àrees de gestió dels ajuntaments.

La regidora d'Igualtat, Ángela Zaragozí, ha afirmat en la seua intervenció que el 8 de març és "un dia important i de reivindicació en el qual tots hem d'anar de bracet". La moció s'ha aprovat amb els vots a favor de PP i PSOE i el posicionament contrari de Vox.

Així mateix, s'ha aprovat per majoria, amb el vot en contra de Vox, commemorar el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés organitzant activitats per a difondre la seua vinculació amb Benidorm. Una vinculació que naix amb la seua participació en els primers jocs florals organitzats en 1944 per l'església de Sant Jaume. Estellés va passar uns dies a l'hotel Ronda de la ciutat i fins i tot es va enamorar "d'una veïna "d'ulls negres i oliosos cabells', que li va marcar per sempre.

Després d'allò, el poeta tornaria a fer referència a Benidorm en diferents poemes, uns textos en els quals va evocar el paisatge d'ametlers, vinyes i pins, els treballs que feien els mariners, el port, les dunes de la platja i el mode de vida que va conéixer".

De la mateixa manera s'ha aprovat per unanimitat una moció, la tercera, de suport als agricultors i ramaders en la qual s'exposa que seria necessari "un pla de xoc amb mesures d'aplicació immediata".

La proposta mostra el suport al sector primari i "reivindica la seua importància en el desenvolupament i sostenibilitat de Benidorm, la Marina Baixa, la província i la Comunitat tant des del punt de vista productiu, econòmic i social, com a mediambiental".

També proposa "sol·licitar que es reunisca la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural de manera extraordinària per a tractar els assumptes que el sector està demanant" i "donar suport al pla de xoc amb les mesures reivindicades des del sector primari per a fer front a la crisi del sistema agrari i agroalimentari espanyol".

La proposta sol·licita al Govern de la Generalitat que adopte les mesures necessàries per a pal·liar esta situació i insta el Govern d'Espanya que prenga estes mesures com més prompte millor.

Sobre este tema, la portaveu del govern, Lourdes Caselles ha considerat que "no s'ha escoltat el sector i este patix amb l'actual normativa europea. La PAC porta a més exigències ambientals amb menys diners, tampoc s'ha donat resposta a la sequera i seria necessari un estudi per a modernitzar els plans de reg. Han pujat els gasoils i els fertilitzants, hi ha molta més burocràcia i no s'han adaptat les assegurances agràries a la realitat actual". Per tot això, l'edil ha afirmat que és "important" que en estos temes "estiguem al seu costat i els grups arribem a consensos i unanimitat".

Per la via d'urgència s'ha acordat per majoria l'aprovació extrajudicial d'una relació de factures imputables a l'exercici 2023 per import d'1.184.710,26 euros. Aida García Mayor, regidor d'Hisenda, ha assenyalat que "són factures que tenen el vistiplau dels departaments i revisades per Intervenció. Amb este procediment, que a vegades és inevitable, assegurem el pagament als proveïdors per serveis efectivament prestats i s'evita l'enriquiment injust de l'administració".

Finalment, en matèria urbanística, el ple ha donat llum verda per majoria a l'inici de l'expedient de modificació del contracte d'execució de les obres de l'enllaç de l'N-332 i la seua connexió amb l'avinguda Comunitat Valenciana, així com l'autorització a la direcció facultativa per a redactar el projecte modificat de l'obra. La modificació suposarà un augment del termini de terminació de les obres en sis mesos, fins al 15 de novembre d'enguany, i un increment econòmic de les mateixes xifratge en 2,4 milions d'euros.

Lourdes Caselles, regidor d'Urbanisme, ha explicat que la direcció facultativa va demanar algunes modificacions tècniques "que havien de donar compliment a informes supramunicipals" en els quals s'incloïa la necessitat de comptar "amb un nou col·lector, un nou accés en el centre del nou vial, un replantejament de les línies aèries existents, o l'aparició de nous serveis urbans que cal desviar, entre altres". Tot això s'ha valorat en 2.423.244,79 euros i cal escometre-ho, ha dit l'edil "perquè en cas contrari el ministeri no recepcionaria l'obra. Són modificacions tècniques imposades per organismes supramunicipals que no afecten l'equilibri econòmic del contracte". Una obres que ha qualificat de "fonamental" per a posar en marxa el Pla Parcial 3/1 Industrial.