CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

28

16:45 PM

HORA BENIDORM

14ºC

Cel clar

SE 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La gerent de Visit Benidorm incidix que l'anàlisi de la dada és vital en la presa de decisions

Benidorm, present com a cas d'ús en el Fòrum d'Intel·ligència Turística i Dades

16 novembre 2023
Benidorm, presente como caso de uso en el Foro de Inteligencia Turística y Datos

Quasi seixanta anys després que Benidorm acollira la primera edició de les seues Setmanes Europees, la seua condició de líder turístic ha propiciat que la ciutat albergue una nova trobada amb Europa com a teló de fons. En este cas, el Fòrum d'Intel·ligència Turística i Dades organitzat en el marc de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea i en el qual la ciutat, com a cas d'ús de la intel·ligència turística i les dades, ha protagonitzat la primera de les taules de treball del dia.

Una taula moderada pel president de Segittur, Enrique Martínez; en la qual han participat la gerent de Visit Benidorm, Leire Bilbao, i la directora de Turisme i Hostaleria del Govern Basc, Aroa Jilete; i en la qual s'ha abordat, des de l'experiència d'ambdues, quina tipologia de dades els poden resultar més útils als destins per a millorar la seua gestió.

Bilbao ha recordat que va ser en 2015 quan Benidorm va apostar per la intel·ligència turística, un camí que el va portar a marcar-se com a "repte" l'ésser "la primera Destinació Turística Intel·ligent (DTI) certificada del món", objectiu que es va aconseguir a la fi de 2018 i que "va suposar un canvi de paradigma". Des de llavors la ciutat, de la mà del sector privat, ha anat implementant eines i compartint dades.

L'anàlisi d'eixes dades ha permés "detectar necessitats i donar solució", així com saber "què ocorre a la ciutat", "què diuen els turistes" o "quants arriben des de l'aeroport", orientant la promoció, gestionant els fluxos turístics i impulsant esdeveniments o accions en moments en el que l'activitat turística és més baixa.

Com a exemple del monitoratge de dades, la gerent de Visit Benidorm s'ha referit a la gestió de l'aigua, de la mobilitat o dels fluxos de persones a les platges, així com l'eina Biontrend de la patronal Hosbec, que llança informació sobre la tipologia de client, règim d'allotjaments o possible participació d'un operador turístic. Totes estes dades, ha traslladat Bilbao, "ens permeten posar en valor el que som" i estar en un procés de "millora contínua".

Igual que la seua companya de taula, Bilbao ha advocat per "la normalització de les dades" i l'ús de "nomenclatures" comunes per a totes les destinacions.
Prèviament a esta taula, el Fòrum ha comptat amb la ponència marc de la directora executiva de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) Natalia Bayona, titulada 'L'educació i la innovació turística: cap a la sostenibilitat social prenent decisions amb base en les dades'.

Durant la seua intervenció, Baiona ha desgranat el creixement que en els últims cinc anys ha experimentat la inversió en tecnologia turística, fins a aconseguir els 48.000 milions de dòlars, ja que els majors inversors en tecnologia estan veient en el turisme una oportunitat i indústria interessant.

La representant de l'OMT ha aprofundit en la necessitat que Europa incremente la seua representativitat en eixa inversió en línia amb el seu pes turístic. Referent a això, ha afirmat que el continent "té talent" i "alberga empreses emergents" que "permetran que el turisme siga més sostenible", també a nivell "social".

Finalment, ha sentenciat que "el turisme és el sector econòmic més humà" i ha afirmat que "el marc d'inversió ha de garantir que les persones estan en el centre com a màxima prioritat" i que la sostenibilitat –"el nostre planeta"– és l'"objectiu principal".

Benidorm, presente como caso de uso en el Foro de Inteligencia Turística y Datos