CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

20:56 PM

HORA BENIDORM

22ºC

Poc núvol

N 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La iniciativa està en fase de desenvolupament i s'implementarà plenament el setembre de 2024

Benidorm testa un innovador projecte pilot de teleassistència no invasiva per a persones vulnerables basat en la intel·ligència artificial

17 febrer 2023
Teleasistencia

La ciutat de Benidorm testarà un innovador projecte pilot de teleassistència no invasiva per a la cura de persones majors i vulnerables basat en la intel·ligència artificial, impulsat per l'Ajuntament, que ja està en fase de desenvolupament i que s'implementarà plenament en 2024. L'alcalde, Toni Pérez, ha presentat hui este projecte al costat de les regidores d'Innovació i Benestar Social, Aida García Mayor i Ángela Llorca; Vicente Mayor, enginyer cap de l'Ajuntament; i Vicente Porcar en representació de Global Energy & Trading (GET), empresa encarregada del desenvolupament d'esta solució.

Es tracta d'un projecte pilot en l'àmbit mundial i en el qual, a més de l'Ajuntament i de GET, participen l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI), l'Institut Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial de la Universitat Politècnica de València i Hidraqua. Concretament, el projecte, valorat en 135.000 euros, està cofinançat per l'Ajuntament i l'AVI i es testarà amb un grup persones adscrites al servici convencional de teleassistència municipal, amb el qual actualment s'atén al voltant de 60 persones.

Toni Pérez ha destacat que amb este projecte únic "posem la tecnologia al servici de les persones", creant una eina que "millorarà la qualitat de vida dels usuaris, la prevenció i l'assistència" que se'ls presta.

L'alcalde ha explicat que "és la primera vegada que conjunyirem dades de consums d'aigua i electricitat per a elaborar perfils de consumidor per a serveis avançats de tutelatge a mesura per a persones majors i dependents, vulnerables i en risc d'exclusió".

Així, el sistema llançarà una alarma davant una fallada, alteració o interrupció en un subministrament (aigua o electricitat), en un dispositiu mèdic o en qualsevol altra mena de dispositiu monitorat, com puga ser un respirador o un equip de diàlisi. Reaccionarà fins i tot a canvis imprevistos d'hàbits, a consums inusuals de llum i aigua –siga per excés, per absència o per donar-se en un moment del dia que no casa amb els hàbits de la persona–, urgències mèdiques i fins a preses de medicació, segons ha detallat *Porcar.

Estes alarmes arribaran als Serveis Socials municipals i/o familiars de les persones adscrites al projecte, actuant en conseqüència davant cada eventualitat o necessitat.

Segons ha aprofundit el responsable de GET, a més de revelar situacions d'urgència, l'eina sorgida del projecte també pot possibilitar "la detecció precoç de malalties neuronals", i és fàcilment "escalable a la resta de la població de Benidorm" i "reproduïble en qualsevol municipi d'Espanya i del món". De fet, "la voluntat és exportar esta tecnologia que naix a Benidorm en l'àmbit nacional i internacional".

L'alcalde ha recalcat que este projecte "de teleassistència no invasiva" és "una realitat de la coneguda Internet de les Persones (IoP)" i que se centra "en la recopilació, processament i aplicació de les dades personals amb la digitalització de les relacions entre les persones", per a "incrementar la qualitat de vida dels nostres majors i persones vulnerables i millorar la seua atenció".

"Parlem, per tant, de sostenibilitat social; de donar ús social a la digitalització per a atendre les persones més vulnerables desenvolupant un sistema i aplicació", ha subratllat després de remarcar que "només serem el millor destí per a vindre si som la millor ciutat per a viure", ha apuntat.

Fites del projecte

L'Ajuntament i la resta d'agents implicats van començar a treballar en el projecte en els primers mesos de 2022, iniciant-se al setembre el pla d'actuació i coordinació. En estos moments el projecte està "en fase d'emmagatzematge de dades", tots ells "anonimitzats", a través de les empreses subministradores, per a establir els estàndards de comportament del conjunt de la ciutat.

La previsió és presentar al maig el primer informe d'implantació i procedir a la captura de dades de les llars participants.

En este punt, tant l'alcalde com el responsable de GET han subratllat que "la participació dels usuaris en el programa és totalment voluntària". Per a això, ja s'han mantingut reunions informatives amb les usuaris del servei de teleassistència i s'han començat a recaptar les primeres autoritzacions i adhesions al projecte.

Una vegada s'establisquen els participants, començarà la fase de recopilació d'informació de cada usuari per a establir els seus paràmetres de comportament i consums, i a partir d'ací establir les alarmes que han de sorgir davant qualsevol alteració d'aqueix comportament. Unes alarmes que tindran caràcter individualitzat. Entre la informació que s'emprarà per a traçar aqueixos paràmetres estan l'historial clínic, les seues circumstàncies sanitàries, socials i familiars i els seus hàbits quotidians.

Per a finals d'enguany es vol implantar una primera versió de la solució tecnològica dissenyada per a esta teleassistència no invasiva, per en els mesos successius aplicar les correccions necessàries i que l'eina estiga plenament funcionant el setembre de 2024.

Audios relacionados
Toni Pérez - Corte 1
Audio file
Audios relacionados
Toni Pérez - Corte 2
Audio file
Audios relacionados
Toni Pérez - Corte 3
Audio file
Audios relacionados
Toni Pérez - Corte 4
Audio file
Audios relacionados
Toni Pérez - Corte 5
Audio file
Audios relacionados
Vicente Porcar - Corte 6
Audio file
Audios relacionados
Vicente Porcar - Corte 7
Audio file
Audios relacionados
Vicente Porcar - Corte 8
Audio file
Audios relacionados
Vicente Porcar - Corte 9
Audio file