CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

28

00:45 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS FEDER

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La ministra de Turisme participa en l'obertura del Congrés d'AMETIC, que en el qual se citen les empreses tecnològiques capdavanteres i que podria tindre seu permanent a Benidorm

Benidorm repetix com a destinació turística referent en innovació i tecnologia amb el segon Digital Tourist

17 octubre 2019
Benidorm repite como destino turístico referente en innovación y tecnología con el segundo Digital Tourist

Benidorm torna a ser estos dies la destinació turística nacional referent en matèria d'innovació i tecnologia, en acollir per segon any consecutiu el Congrés Digital Tourist organitzat per AMETIC (1), la patronal del sector tecnològic i digital espanyol. Este fòrum nacional de debat, en el qual s'aborda l'aplicació tecnològica al turisme, també compta amb el suport institucional de l'Ajuntament i de la Fundació Visit Benidorm, de la Generalitat Valenciana a través del INVAT.TUR, la Diputació Provincial d'Alacant, la Societat Estatal SEGITTUR, la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents, representants del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), la Xarxa d'Iniciatives Urbanes (RIU) i la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa Innpulso).

La ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha participat en l'obertura d'este Congrés, al costat de l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el president de la Diputació Provincial, Carlos Mazón; i Adolfo Borrero, president de la Comissió Smart Cities d'AMETIC. Un Congrés en el qual se citen les principals empreses tecnològiques i que tot apunta al fet que tindrà a Benidorm la seua seu permanent.

Durant l'obertura, l'alcalde ha agraït a AMETIC que trie novament a Benidorm per a este Congrés, convertint així a la ciutat en "epicentre del debat i anàlisi sobre intel·ligència turística i transformació digital"; un camí que la ciutat va prendre en 2016 "com a clau per a reposicionar-nos", que ens ha permés ser "el primer DTI certificat del món" i ser "pioners a aconseguir el distintiu Smart Destination de la metodologia Segittur, amb més del 80% dels seus indicadors superats".

Toni Pérez ha destacat que "el model de promoció turística públic-privada" ha permés a Benidorm "fer millor les coses i guanyar velocitat per a fer-les", al mateix temps que ha incidit en què "l'aplicació de la intel·ligència a la gestió turística millora la competitivitat i els nivells de rendibilitat i sostenibilitat". De la mateixa manera, ha mostrat el compromís de Benidorm per a "treballar braç a braç amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)", tres dels quals "són claus per al turisme".

La ministra, per part seua, ha felicitat una vegada més a Benidorm per ser el primer DTI certificat, i ha assenyalat que "encara que hem avançat molt, encara queda camí per recórrer per a posicionar el nostre model turístic en l'ecosistema digital". Sobre els avanços que s'estan donant en esta direcció s'ha referit a la configuració de la Xarxa DTI, el desenvolupament de la norma UNE 178501 de Gestió de DTI, la implantació de projectes pilot i l'avanç en la col·laboració publicoprivada. Maroto ha insistit que Espanya ha d'"actualitzar" el seu model turístic "per a assegurar el seu present i el seu futur", alguna cosa que passa necessàriament per "la digitalització", convertida al seu torn en "una extraordinària oportunitat" i "palanca per a millorar la capacitat competitiva".

Així mateix, ha recalcat que "és hora de deixar de mesurar l'èxit del model turístic espanyol exclusivament per l'increment del nombre de turistes, devem també atendre la sostenibilitat a través de tres vessants: el vessant econòmic, el vessant social —perquè cal redistribuir—, i el vessant ambiental".

El secretari autonòmic de Turisme de la Comunitat Valenciana ha al·ludit a les oportunitats que brinda la tecnologia aplicada al turisme, ja que "ens pot fer més segurs, més accessibles, més productius, més eficients". Colomer ha assegurat "els ODS i la revolució tecnològica són el gran repte", i ha afegit que en este moment de canvi Benidorm —com a "llançadora d'idees"— i el turisme "han de liderar aqueixa transformació", i el sector turístic "ser fort, avantguarda, reivindicatiu i resolutiu".

També als ODS s'ha referit el president de la Comissió Smart Cities d'AMETIC, asseverant que "sense tecnologia no podem complir amb estos objectius marcats en l'agenda 2020-2030".

El president de la Diputació, per part seua, ha destacat que en la Comunitat Valenciana el turisme és "política d'Estat" i que la política turística provincial i autonòmica "aspira a ser tan madura i referent com el sector ens ensenya". Mazón ha posat l'accent que "l'ús de les tecnologies" i l'"anàlisi de dades" contribuïx al fet que els municipis turístics "competisquen amb identitat pròpia"; i ha subratllat que en l'actual situació d'"incertesa" és "el moment de competir amb major esforç i major qualitat", de fer-ho "units", i no el moment de retallar i escatimar".

A més, s'ha referit a Benidorm com a "referència d'innovació, d'investigació, d'aplicació tecnològica, de sostenibilitat i d'accessibilitat" en l'àmbit provincial i regional.

Finalment, Borrero ha afirmat que AMETIC representa "l'oferta tecnològica". "Som els que creem esta indústria i conservem el lideratge natural que Espanya té en este sector i que volem reforçar amb actes com este Digital Tourist".

Programa i contingut del Digital Tourist

Durant dos dies, Digital Tourist ha programat 10 taules de debat i dos ponències magistrals, que giraran entorn de les cinc àrees temàtiques plantejades en esta edició: Mobilitat, Servicis Turístics, Dades, Contractació Pública i Turisme temàtic. Amb elles, es busca analitzar en profunditat qüestions de terminals mòbils i les seues aplicacions, digitalització i dotació d'Intel·ligència, anàlisi d'aplicació de Big Data i Intel·ligència Artificial al Turisme; així com qüestions de licitació i compra pública innovadora i tecnologia aplicada a les modalitats turístiques: Platges, Gastronomia, Patrimoni, Cultura, Naturalesa, etcètera.

Són, com ha assenyalat Borrero, "dos dies intensos" i d'"una agenda potent en contingut" amb temes "de molta actualitat en el sector" abordats per "ponents de qualitat"

Xarxa DTI

Coincidint amb el congrés, la Secretaria d'Estat de Turisme ha convocat a primera hora de la vesprada la Comissió Plenària de la Xarxa de Destinacions Turístic Intel·ligents (Xarxa DTI), de la qual Benidorm és un dels membres fundadors. Durant la reunió, que presidix la secretària d'Estat del ram, Isabel Oliver, i entre altres punts, s'aprovarà la incorporació de nous membres institucionals i membres col·laboradors de la Xarxa.

Innpulso

També coincidint amb el Digital Tourist, la Xarxa de Ciutats de Ciència i Innovació (Innpulso) ha organitzat un taller gratuït de compra pública d'innovació aplicat al turisme a càrrec de Sergio Serna, de la Secretaria Tècnica de l'entitat.

AMETIC —Associació Multisectorial d'Empreses de l'Electrònica, les Tecnologies de la Informació i Comunicació, de les Telecomunicacions i dels Continguts Digitals— és la patronal del sector tecnològic i digital espanyol.