En el centre de Benidorm lluiran fotografies que recordaran la història recent de la ciutat

L'Ajuntament sol·licita a les comunitats permís per a col·locar les fotos i als veïns que compartisquen les seues imatges
0
0
En el centre de Benidorm lluiran fotografies que recordaran la història recent de la ciutat
En el centre de Benidorm lluiran fotografies que recordaran la història recent de la ciutat

Espai Públic continua amb la retirada de cartells i rètols comercials en desús

La campanya 'A peu de carrer', promoguda per l'Ajuntament de Benidorm, el Consell Veïnal i les associacions de veïns, ha représ hui les seues activitats i visites als barris de la Ciutat.

La regidora de Participació Ciutadana, Ana Pellicer, i el responsable d'Espai Públic, José Ramón González de Zárate, han recorregut el barri antic de la ciutat al costat dels vicepresidents del Consell Veïnal, Teresa Garrido i Manuel Sánchez Notario; la presidenta de l'associació del barri, Pepa Orozco, i membres d'altres col·lectius veïnals. Han visitat la primera de les fotografies històriques que començaran a instal·lar-se a poc a poc per tota la ciutat, al carrer Metge en Cosme Bayona.

Ana Pellicer ha mostrat la imatge als veïns, "una fotografia –ha dit– de l'Arxiu Municipal presa per Quico Pérez Baiona que reflectix la diferència entre l'any 1962 i est". Que permet descobrir l'evolució de la via, les seues edificacions i els canvis provocats pel progrés i el temps. Les imatges que s'aniran col·locant "lluiran al costat d'un codi QR" amb el qual, a més de la ubicació, es podrà conéixer "una mica de la història" de Benidorm "i el perquè d'esta campanya".

La responsable de Patrimoni Històric ha anunciat l'enviament de comunicacions a les administracions de finques perquè "aquelles que estiguen interessades" puguen cedir un espai en la seua façana privada "per a la col·locació de les fotografies". Així mateix, la regidora ha convidat a qualsevol veí "que dispose d'alguna imatge inèdita d'algun carrer especial" a prestar-la per al seu escanejat, arxiu i ús en els panells. Els originals seran retornats als seus propietaris.

És una manera "molt didàctica i molt divertida –ha aprofundit Pellicer– de mostrar com era la nostra ciutat fa anys" als xiquets, o als turistes que veuen en estes fotografies reflectida com era "i en el que s'ha convertit, el Benidorm de hui".

El centre històric i també La Creu

Les del centre històric no són les primeres imatges del nostre recent passat que podran gaudir veïns o visitants de Benidorm. Fa tan sols uns dies quedaven instal·lats al voltant de la Creu dos tòtems amb instantànies de la històrica pujada de la primera creu, en 1961. En esta ocasió, les fotografies van acompanyades pel relat explicatiu de què va suposar aquella acció que ha donat nom a un dels paratges més emblemàtics i recognoscibles de la ciutat.

Cartells de negocis clausurats

Per part seua, el regidor d'Espai Públic, ha donat compte als veïns de la retirada per part dels Servicis Tècnics Municipals d'un bon nombre de cartells i rètols antics obsolets i en desús. Pertanyien "a negocis o establiments que havien tancat o canviat de titular", ha posat l'accent González de Zárate. "Un supermercat que ara és un restaurant, o un restaurant que anteriorment era una perruqueria i eixos cartells seguien en la via pública".

S'ha fet "una neteja important" de tots ells. Amb tot i açò, durant el recorregut s'ha detectat un que ha sigut desmuntat a primera hora de la vesprada de hui.

Els rètols retirats han sigut cedits a Patrimoni perquè, de moment, els catalogue i guarde, amb la vista posada en la realització "d'una exposició, o posar-los en algun lloc" perquè són "història viva de Benidorm".

González de Zárate ha realitzat una crida als col·lectius veïnals de la ciutat, no solament als de la ciutat antiga perquè situen este tipus d'anuncis perquè des de l'Ajuntament s'estudie què fer amb ells. Sobretot els abandonats que podrien ser perillosos perquè es podrien "desprendre de les façanes i caure sobre els vianants". Així tot, l'edil ha subratllat que encara que el principal objectiu d'esta iniciativa és el "preservar la història" de la ciutat.