Benidorm millorarà la seua gestió hídrica amb una bassa de reg per a emmagatzemar aigua depurada

Finançada al 100% pel Pla Vertebra de Diputació, es construirà al costat de la depuradora de Serra Gelada
0
0
Benidorm millorarà la seua gestió hídrica amb una bassa de reg per a emmagatzemar aigua depurada
Benidorm millorarà la seua gestió hídrica amb una bassa de reg per a emmagatzemar aigua depurada

Amb capacitat per a 21.000 m³, evitarà la pèrdua d'eixe cabal en la mar.

Benidorm i la Marina Baixa milloraran la seua gestió hídrica gràcies a la construcció de dos basses de reg en les quals s'emmagatzemarà aigua depurada perquè el seu posterior ús per part dels regants de la comarca. Una d'estes dos basses, de 21.000 metres cúbics, se situarà a Benidorm, concretament al costat de l'estació depuradora i la planta de tractament terciari de la Serra Gelada.

El regidor d'Aigües, José Ramón González de Zárate, ha indicat que ahir es va donar compte de la situació i tràmit en què es troba el projecte durant la Junta General del Consorci d'Aigües de la Marina Baixa celebrada a Benidorm. La construcció de la bassa "està inclosa dins del Pla Vertebra de la Diputació, finançat al 100% amb recursos de l'organisme provincial".

Concretament, per a executar les dos basses projectades en la comarca, el Consorci d'Aigües ha rebut de la Diputació una subvenció de 900.000 euros.

De Zárate ha explicat que "es tracta d'una infraestructura fonamental per a nosaltres i que incidix en l'eficiència del nostre model de reutilització i aprofitament". El regidor ha precisat que "hi ha períodes o moments de l'any, fonamentalment després d'un episodi de pluges, en els quals la producció d'aigua depurada supera el volum de consum dels regants".

Actualment, i davant la falta d'instal·lacions d'emmagatzematge, "part d'eixa aigua tractada i dessalada que no consumixen els regants s'acaba perdent en la mar". Si bé este abocament "no té cap impacte ambiental, estem prescindint d'uns recursos hídrics necessaris en altres moments de l'any". Per este motiu s'haja considerat "prioritària" la construcció d'esta bassa, "en la qual podrem emmagatzemar 21.000 metres cúbics d'aigua regenerada que s'injectarà en la xarxa del Canal Baix de l'Algar –que nodrix sis municipis- quan els regants la necessiten".

De Zárate ha aclarit que "la construcció de la bassa no contravé el PORN de Serra Gelada", en situar-se "en la zona d'usos especials, l'única en la qual té cabuda una infraestructura d'este tipus". Això no obstant, esta parcel·la està prou constreta i la falta d'espai ha obligat a projectar una bassa amb la meitat de la capacitat desitjada i a construir una segona en un altre punt de la comarca.

Per açò, el regidor ha fet seua la reivindicació del Consorci perquè la Conselleria modifique el PORN per a "compatibilitzar l'ús de sòls addicionals pròxims a la depuradora amb l'execució d'infraestructures hídriques". D'esta forma, "podríem optar a noves subvencions, no solament per a aigua regenerada sinó també per a fer basses d'emmagatzematge d'aigua potable". Unes infraestructures que, a més, millorarien la seguretat i temps de resposta en casos d'incendis forestals.