Benidorm comptarà amb un sistema de marcadors per a guiat de persones de màxima innovació

El Casco Antiguo de la ciudad implantará Navilens como proyecto de accesibilidad y comunicación
0
0
Fotograma Web Empresa.
Fotograma Web Empresa.

Benidorm se suma a ciutats com Nova York o empreses multinacionals en l'aplicabilitat del sistema.

Benidorm ha sol·licitat una subvenció per a aplicar en el Barri antic de la ciutat un sistema de marcadors per a guiat de persones, amb discapacitat visual o no, de màxima innovació i desenvolupament espanyol, que atén les propostes dels seus plans d'Accessibilitat Universal i Turístic.

Navilens, va destacar l'alcalde Toni Pérez, "és una evolució dels codis QR amb desenvolupament de l'empresa murciana Neosistec per a solucionar aspectes d'informació i guiat per a persones i sobre el que implementarem aplicabilitat universal".

Els navilens són codis de colors que pot ser llegit per telèfons intel·ligents, a través d'una aplicació lliure i gratuïta, a llarga distància, en moviment i sense necessitat d'enfocament.

Actualment els telèfons intel·ligents són capaços de detectar els codis navilens a distàncies entre els 4 i els 15 metres. La informació obtinguda, va precisar Pérez, "és llegida pel terminal" i immediatament, "la interpreta, la georeferencia, l'amplia amb la documentació que vulguem destacar i la transforma en àudio, tant en terminals amb sistema Android com en iOS, per a ser escoltada". L'aplicació, va puntualitzar l'alcalde, "permet la traducció de la informació a l'idioma de l'usuari de manera automàtica i fins i tot pot aportar un missatge visual en llengua de signes", la qual cosa es considera una innovació d'alt nivell tecnològic.

El Laboratori d'Investigació en Visió Mòbil de la Universitat d'Alacant i l'empresa Neosistec han dut a terme el desenvolupament d'esta iniciativa tecnològica de màxima innovació per a generar un codi de colors que tancarà la informació que es vulga traslladar a l'usuari. S'ha previst que inicialment detecte la localització i assenyale la direcció, podent ampliar-se al nivell d'audioguies amb informació sobre història, patrimoni i aspectes turístics, "o qualssevol una altra informació que es considere adequada", va indicar l'alcalde.

La part inicial del projecte de navilens, va assenyalar Pérez, "és la implantació en la llista de carrers municipal del Barri antic, que és una zona de plataforma única i mapada, perquè es facilite la ubicació i l'orientació en el trajecte per este".

Els costos de la implantació i documentació del sistema els assumix l'Ajuntament de Benidorm, per al que ha sol·licitat, va recordar Pérez, una subvenció en la convocatòria per al present exercici de les subvencions a entitats locals per a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic de la Vicepresidència i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat València per import de 19.946,85 euros, "la qual cosa suposa el 50% del pressupost total per a la implantació de navilens en el Barri antic del municipi de Benidorm i que ascendix a 39.893 '70 euros".

Els codis navilens ja s'utilitzen en l'embalatge d'una multinacional de cereals d'alimentació, l'Autoritat Metropolitana de Transports de Nova York en el seu sistema de parades d'autobús i estacions de metro, i en algunes ciutats espanyoles com Múrcia (on Neosistec va provar els seus codis i aplicació per primera vegada), Madrid, Barcelona o Còrdova.

Finalment, va destacar l'alcalde que "es tracta de tecnologia nacional amb implicació de la Universitat d'Alacant", assenyalant "la senzillesa d'ús" així com el gran ventall de possibilitats que Benidorm inaugura amb els codis navilens per la seua aplicabilitat, "gràcies a la seua facilitat de captació dels codis i la seua aplicabilitat també en museus, exposicions i altres activitats". Per a l'alcalde de Benidorm, "la facilitat de reportar informació, via àudio i en l'idioma del receptor serà determinant per a ampliar el ventall de possibilitats i reportar per a Benidorm una més alta conceptuació en el nivell de Destinació Turística Intel·ligent més segur, sostenible i innovador".