Benestar Social reedita el programa escolar d'inclusió del poble gitano, en el qual participen 5 col·legis i 2 IES

Per tercer any, l'Ajuntament subvenciona este programa que també actua contra l'absentisme escolar
0
0
Benestar Social reedita el programa escolar d'inclusió del poble gitano, en el qual participen 5 col·legis i 2 IES
Benestar Social reedita el programa escolar d'inclusió del poble gitano, en el qual participen 5 col·legis i 2 IES

La Regidoria de Benestar Social mantindrà en 2020 el programa escolar 'Edukaló' d'igualtat i inclusió del poble gitano, en el qual l'any passat van participar cinc col·legis i dos Instituts d'Ensenyament Secundari (IES) de Benidorm. L'edil de l'àrea, Ángela Llorca, ha assenyalat que "els centres educatius han valorat molt positivament l'aplicació d'este programa i ens han sol·licitat la seua continuïtat a la vista dels bons resultats obtinguts".

Llorca ha indicat que este programa "està bolcat en l'àmbit educatiu intervenint amb les famílies i menors d'ètnia gitana escolaritzats en els centres de Primària i Secundària per a reduir l'absentisme escolar i l'abandó primerenc del sistema educatiu, així com enfortir el rendiment escolar". Però, a més de la mediació amb les famílies i tutoritzar la transició a Secundària, 'Edukaló' impulsa "la convivència i l'atenció a la diversitat, ja que dóna a conéixer al conjunt de l'alumnat dels centres participants la Cultura i la Història del poble gitano".

La regidora de Benestar Social ha apuntat que "la clau de l'èxit d'este programa, que cada any suma centres educatius, és que el personal que el desenvolupa és d'ètnia gitana, la qual cosa permet salvar susceptibilitats o reticències per part dels participants". Concretament la seua aplicació es realitza a través dels professionals de la Federació Autonòmica d'Associacions de Gitanes (FAGA).

La primera experiència de 'Edukaló' es va desenvolupar "entre setembre i desembre de 2018 en els col·legis Gabriel Miró, Mestre Gaspar López i Leonor Canalejas, on es va treballar amb 10 famílies i prop de 300 alumnes". Ja en la segona edició, la de 2019, "van decidir sumar-se a la iniciativa els col·legis Els Tolls i Puig Campana, i els IES Beatriu Fajardo de Mendoza i Pere Maria Orts i Bosch, ampliant-se la intervenció a més 130 menors d'ètnia gitana".

Igual que en 2019, el Programa d'Igualtat i Inclusió del Poble Gitano compta amb una subvenció de 12.000 euros per part de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, als quals s'unisca aportació de l'Ajuntament de 3.000 euros.