Benidorm inicia els tràmits per a liquidar el contracte de manteniment de la depuradora i traure-ho a licitació
Encara que licita l'Ajuntament és la EPSAR la que ha d'assumir el cost del servici
El govern vol que el contracte dure fins a la fi del pla d'ajust per a abordar la gestió integral amb una empresa mixta
L'Ajuntament de Benidorm ha iniciat els tràmits per a liquidar l'actual contracte d'explotació, manteniment i conservació de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR), per a posteriorment licitar un de nou.
La Junta de Govern Local ha aprovat una proposta del regidor d'Aigües, José Ramón González de Zárate, que arreplega la liquidació del contracte feta pels tècnics municipals d'Enginyeria, i que llança un saldo favorable a l'Ajuntament de 6.164,24 euros. La mateixa proposta inclou sol·licitar a l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR) de la Generalitat Valenciana que emeta un certificat en el qual es comprometa a finançar el nou contracte.
L'edil ha explicat que "amb esta resolució complim amb un acord plenari del 2014, en el qual la corporació va aprovar no prorrogar més este contracte". De Zárate ha matisat que "fins ara no hem pogut donar estes passes perquè en compliment de la normativa i per a evitar reclamacions judicials havíem d'esperar al fet que l'empresa concessionària amortitzara totes les inversions que va fer des del 2010; una amortització que es va completar el gener passat".
L'actual contracte data de 1984 i afecta no solament a l'EDAR, sinó també a tota la xarxa de col·lectors i estacions de bombament de Benidorm vinculades a la depuradora. Durant dècades el contracte va anar prorrogant-se de forma bianual. A la fi del 2008, l'Ajuntament va rebre les noves instal·lacions d'ampliació de l'EDAR, la qual cosa va obligar a modificar el contracte per a incloure-les.
Al maig del 2010 el govern socialista va aprovar prorrogar el contracte fins a 2024, acord que va anul·lar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Para quan es va dictar sentència, l'empresa ja havia pagat a l'Ajuntament "dos milions d'euros a fons perdut, que es van destinar a despeses que gens tenien a vore ni amb aigua ni amb depuració", i havia realitzat inversions en la planta per valor proper als 700.000 euros. Unes inversions i una aportació que l'empresa havia d'amortitzar. Per este motiu en 2014 el ple acordara que l'empresa seguiria prestant el servici fins que hi haguera una nova adjudicatària.
De Zárate ha assenyalat que "amortitzades ja eixes inversions és ara quan es pot licitar el nou contracte, quan rebem el vistiplau de la Generalitat, que és la que paga el servici". Esta licitació es portarà a ple una vegada tinguem el compromís de finançament de la Generalitat i els tècnics finalitzen l'esborrany del plec de condicions. Sobre la durada del contracte, l'edil ha aclarit que "es vol fer coincidir la seua finalització amb la del pla d'ajust", per a així poder abordar la gestió integral de tot el cicle de l'aigua a través d'una empresa mixta.