La Conselleria de Medi Ambient impedix utilitzar aigua marina en els llavapeus de la platja de Ponent

0
0

Marcet ha recordat que les obres del passeig de Ponent, que van acabar a l'estiu de 2012, van obligar a eliminar provisionalment la bomba que estava situada baix d'un dels miradors, per això el tram de llavapeus afectat es va connectar a la xarxa d'aigua potable “com una solució temporal i amb el vistiplau de totes les administracions implicades”.

El regidor ha explicat que el projecte del passeig de Ponent contemplava ubicar l'estació de bombeig en un lloc que, després de fer las comprovacions i les anàlisis clíniques pertinents, l'aigua subterrània que s'anava a utilitzar no tenia la qualitat òptima i, per tant, es va descartar. “Es van fer sondatges durant 2012 i 2013 i, finalment es va decidir que el lloc que reunia les condicions per a extraure l'aigua era la platja del Mal Pas”, ha indicat l'edil. Es va redactar el pressupost per a construir esta estació i la canalització pel passeig de Colom fins al parc d'Elx, que ascendia a 101.467,47 euros.

El dirigent local ha revelat que posteriorment es va demanar autorització a Costes, organisme dependent del Ministeri de Medi Ambient, que “després de diversos mesos de tràmits i de papers” va posar una nova condició, i va exigir que la decisió fóra aprovada en el Ple municipal, cosa que va ocórrer el passat 30 de juny. Marcet ha lamentat que “per desgràcia, este problema no ha acabat ací”. En este sentit ha indicat que este organisme estatal també va remetre la informació a la Conselleria de Medi Ambient perquè es pronunciara.

“La nostra sorpresa ha sigut conéixer, por via no oficial, que la Conselleria exigix que fem una avaluació d'impacte ambiental, un tràmit administratiu molt complexe que contempla fases d'exposició al públic, al·legacions i recursos, i ens impedix que emprenguem els treballs de forma imminent i que ens obligarà a continuar usant aigua potable mentre es fa, aproximadament, un any més”, ha lamentat.

Marcet ha subratllat que la Generalitat Valenciana “no tenia competències en matèria d'ordenació de platges, la competent era Costes, però en maig de 2013 es va aprovar el Pla d'Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana (PATFOR), que qualifica per primera volta les nostres platges com a ‘zona forestal’, i per tant passa a regular-les i obliga a realitzar esta avaluació d'impacte ambiental”.

El regidor ha apuntat que l'Ajuntament de Benidorm, s'anticipà al que podía vindre i es va oposar al PATFOR, presentant al·legacions en dos ocasions, sent regidors d'Urbanisme Jaime Llinares i Juan Ángel Ferrer. Se'l qualificava de “document perfectament prescindible” el PATFOR i es demanava que no es podia qualificar de forestal el sòl no urbanitzable de l'autopista a la mar.

L'Ajuntament compleix amb la seua responsabilitat.
“Després de mesos d'un intens treball, hem solucionat una situació realment complexa per a poder dotar els llavapeus de Ponent d'aigua marina: tenim el lloc, el pressupost i l'acord plenari que ens exigia Costes, però la Generalitat ens posa més problemes que van a causar un greu perjuí mediambiental”, ha apuntat.

Marcet ha assenyalat que el consum d'aigua potable dels llavapeus no és excessiu -l'equivalent al de 100 cases durant un any- però esta solució era “provisional” per al període de les obres, que era un moment en què “havia excedent de recursos hídrics”. “Ara estam en una situació d'absència de pluges i ens preocupa no poder-ho solucionar per culpa de l'administració autonòmica”, ha afegit.

El regidorl ha anunciat que l'Ajuntament de Benidorm va a “agilitzar al màxim” la tramitació de l'avaluació d'impacte ambiental per a poder actuar el més prompte possible.

La irresponsabilitat del PP.
Pepe Marcet ha demanat, per últim, responsabilitat a “tots els grups polítics de Benidorm, en especial al Grup Popular”. L'edil ha lamentat que “una volta més en lloc de posar-se al costat de la ciutat en un tema tan sensible com l'aigua, intenten fer política i culpar-nos al Govern local d'una cosa que ha fet malament el seu propi partit”. Marcet ha recordat que una altra administració governada pel PP, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, va desembassar recentment 9 hectòmetres cúbics d'aigua dels pantans de l'Amadorio i Guadalest. “Eixa quantitat sí que és realment elevada, ja que amb ella podria donar-se subministrament a Benidorm durant tot un any, ha apuntat. “No són qui per a donar lliçons, i menys d'estalvi d'aigua”, ha finalitzat.