Toni Pérez advoca en el 9 d'Octubre pel diàleg i el consens per a aconseguir el que és just per a Benidorm

El doctor Eusebi Chiner, Distinció Cultural 'Ciutat de Benidorm'
0
0
Ple institucional del 9 d'Octubre.
Ple institucional del 9 d'Octubre.

Benidorm ha commemorat la festivitat del 9 d'Octubre amb un ple institucional que ha congregat este matí en la plaça de la Senyoria a col·lectius socials i empresarials, representants de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, reines i dames de les Festes Majors Patronals i a tota la corporació municipal, així com al diputat Agustín Almodóbar i al cònsol de Grècia, Manuel Serrano.

El ple institucional ha donat principi amb la hissada de les banderes d'Espanya, la Comunitat Valenciana i de la Unió Europea, mentre sonava l'himne nacional interpretat per la Unió Musical de Benidorm. A continuació, l'alcalde, Toni Pérez, ha fet lliurament de la Distinció Cultural 'Ciutat de Benidorm' al doctor en medicina i cap del Servici de Pneumologia de l'Hospital de Sant Joan a Alacant, Eusebi Chiner i Vives. Un guardó que reconeix la seua contribució a l'estudi coneixement i difusió de la història i tradicions de Benidorm.

En la seua intervenció, Eusebi Chiner, ha realitzat un recorregut de la seua trajectòria vital, recordant com va aprendre de la tradició popular personificada en els seus avis i pares i com ha passat bona part de la seua vida donant a conéixer als altres estos aspectes intrínsecs de la cultura de Benidorm. Chiner ha recordat com va aprendre de jove 'de manera autodidàctica' a tocar la 'xirimita' i les seues investigacions sobre aspectes del patrimoni cultural valencià, com la música i el folklore, la qual cosa ha deixat de manifest en la gran quantitat de treballs que ha publicat al llarg de la seua vida.

Precisament, aquest interés ha permés a Eusebi Chiner aprofundir en l'origen de les 'copletes' que va aprendre a cantar de sa mare i que, des de 1978, ell mateix interpreta cada any en les Festes Majors Patronals. També la seua participació en la recuperació del Ball del Peuet. Chiner ha recordat com aqueix ímpetu cap al coneixement ha impregnat la seua labor professional i com ha vinculat esta manera de treballar en la realització de tesis doctorals o en les seues moltes col·laboracions, entre altres, amb el Diccionari de Benidorm.

Discurs institucional

Seguidament, l'alcalde de Benidorm, en el tradicional discurs institucional del 9 d'Octubre, ha recordat el naixement de Benidorm "com a poble fa quasi 700 anys" i ha reivindicat "el passat i la valenciania" de la ciutat i el seu "compromís amb el respecte i la defensa de les nostres institucions i senyals d'identitat" com a poble.

Pérez ha recordat la nova corporació municipal formada per tres grups polítics sorgida del 26 maig i com el poble de Benidorm "ha atorgat" la majoria absoluta "a la formació que represente". Agraït, l'alcalde ha assenyalat que "la nostra obligació, la de tots, és defensar els interessos del nostre poble". Ha recordat que "per a aconseguir molts dels objectius que ens hem proposat, necessitem la màxima col·laboració" i per a això ha advocat per "el diàleg" i "la cerca del consens" sabent que "mai hem demanat més del que ens toca, com mai deixarem de demanar allò que creem just i necessari".

"Són —ha dit Toni Pérez— les nostres responsabilitats, servint a la voluntat i la confiança depositada pels nostres veïns i veïnes, les que ens obliguen a reivindicar sempre més i millors vies de comunicació, les nostres infraestructures, més inversions o una política de l'aigua que garantisca el subministrament i la sostenibilitat", tot això amb "lleialtat" i "per damunt de les sigles i les diferències ideològiques, i allunyats de la demagògia o els interessos partidistes".

Toni Pérez ha reflexionat sobre la Distinció Cultural 'Ciutat de Benidorm' recaiguda enguany en "una bona persona. Un home bo", el doctor Eusebi Chiner, el "reconeixement del poble per a la gent del poble que tu —ha assenyalat dirigint-se al guardonat— com pocs et mereixes".

Després del ple institucional, ha tingut lloc la inauguració de la 'Fira del 9 d'Octubre' al carrer Martínez Alejos. Un concert a les 20.00 hores al carrer Gambo, de la Societat Musical La Nova de Benidorm, posarà punt final a les activitats de la festa de tots els valencians a Benidorm.