Benidorm, en la senda d'adaptació al canvi climàtic

El nou pla anirà en la línia dels ODS, l'Agenda 2030 i els plans de sostenibilitat ja implantats
0
0
Mónica Gómez, Tóni Pérez i Jorge Olcina.
Mónica Gómez, Tóni Pérez i Jorge Olcina.

En la Cimera del Clima COP 25 celebrada a Madrid el desembre passat, Benidorm va anunciar el desenvolupament del seu Pla d'Adaptació al canvi climàtic. Ho va fer l'alcalde, Toni Pérez, en una taula temàtica sobre Destinacions Turístiques Intel·ligents, en l'anomenada 'Zona Verda' de la convenció internacional, sent el primer municipi a fer-ho.

El Pla Municipal d'Adaptació al canvi climàtic, va anunciar llavors l'alcalde, anava a estar dirigit i tutoritzat pel catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional Jorge Olcina, director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, i una de les veus més autoritzades en la matèria.

Este matí, el professor Olcina ha ultimat els detalls del pla en una reunió del seu equip amb l'alcalde Toni Pérez, la regidora de Medi Ambient i Platges, Mónica Gómez, i l'enginyer municipal, Vicente Mayor.

L'alcalde, a la conclusió, ha destacat que "Benidorm no va abandonar mai la idea" i després d'un impàs provocat pel confinament i l'estat d'alarma, de cara a la seua posada en marxa, ha concretat hui les fases de desenvolupament del Pla que se centraran en un calendari concret per a l'anàlisi de les situacions de clima i fenòmens atmosfèrics, la realitat del terme municipal, les franges litoral i verd, la modelització dels processos a futur i la determinació de la seua incidència en sectors econòmics i el conjunt de la ciutat, "detectant els punts de risc provocats per la tendència cap a un clima més irregular i amb processos d'intensificació", va destacar el professor Olcina.

En la reunió, les parts han coincidit en la idoneïtat d'analitzar a futur situacions concretes i, com va concretar l'alcalde, "desenvolupar mesures d'adaptació", així com l'elaboració de "propostes d'actuació i valoració econòmica de les mateixes perquè Benidorm puga plantejar-les, escometre-les i continuar en la línia de lideratge en qüestions de sostenibilitat", Pérez ha assegurat que "la sostenibilitat forma part de l'ADN de la ciutat des de la seua configuració com a ciutat vertical"; una sostenibilitat en la qual gradualment es va avançant en tots els nivells d'actuació.

Per a Toni Pérez, després de la reunió i els compromisos aconseguits, "el pla que dissenyem per a Benidorm és més ampli i complex que el que preconitza la futura llei, perquè Benidorm ja té molts dels plantejaments realitzats". Si fins ara es parlava de mitigació, la novetat del pla, va destacar l'alcalde i va assentir el professor Olcina, "seran les propostes d'adaptació per a reforçar el caràcter resilient de la ciutat i superar les situacions climàtiques de futur".

El gener de 2021 s'exhibirà un avanç del Pla que tindrà a la fi de març, amb la celebració del Dia Mundial del Clima, la seua presentació oficial, conformant-se a partir de llavors en un document fonamental de l'acció de govern per a la ciutat de Benidorm, pensant en el seu futur.

Toni Pérez va destacar que amb esta planificació "Benidorm desenvoluparà un complet diagnòstic i anàlisi amb el qual plantejarà propostes d'adaptació consensuades amb tots els sectors".

Va finalitzar l'alcalde assenyalant que "Benidorm serà el primer municipi d'Espanya a tindre un pla d'estes característiques; un pla escalable, que ens posicionarà i ens promocionarà". Es tracta, va insistir Pérez, d'un pla amb el qual "Benidorm completarà el cicle de les seues actuacions perquè a partir d'ara assenyalarà les afeccions climàtiques i la seua adaptació al futur, sota la clau de la sostenibilitat".