Benidorm presenta el primer avatar virtual que oferirà informació sobre el 'castellum' del Tossal de la Cala

La ciutat aplica amb finalitats turístiques l'última tecnologia per a mostrar el seu patrimoni històric amb una 'app' disponible en diversos idiomes
0
0
Benidorm presenta el primer avatar virtual que oferirà informació sobre el 'castellum' del Tossal de la Cala
Benidorm presenta el primer avatar virtual que oferirà informació sobre el 'castellum' del Tossal de la Cala

Benidorm ha presentat hui el primer avatar virtual que, a través d'una 'app', oferirà informació als usuaris sobre el 'castellum' romà del Tossal de la Cala. L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, i la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, han presentat esta tecnologia durant la primera jornada de la Fira Internacional de Turisme de Madrid (Fitur), que s'ha inaugurat hui i a la qual Benidorm acudix amb un 'estand' propi en el pavelló 7 d'IFEMA sota el paraigua de Turisme Comunitat Valenciana.

L'alcalde ha indicat que "avançant en la nostra aposta per la Destinació Turística Intel·ligent (DTI) innovem una vegada més, en este cas implementant l'última tecnologia aplicada al sector del turisme per a mostrar una de les joies del nostre patrimoni històric: el jaciment del Tossal de la Cala, en el qual se situa el 'castellum' romà del segle I abans de Crist".

A través de tecnologies de geolocalització, l''app' presenta l'avatar Fabio: un romà que en primera persona relatarà a l'usuari com és i com s'organitza la vida en el 'castellum', les dependències que el componen, les rutines i alimentació de les tropes, així com la funció militar d'este fortí durant les Guerres de Sertoris. "Esta tecnologia ens permet tindre al nostre avatar acompanyant al visitant durant tot recorregut que desitge realitzar com si es tractara d'un guia", ha explicat l'alcalde, que ha afegit que "hi ha possibilitat d'envoltar a l'holograma, situant-se a la seua esquena i veure'l des de diferents perspectives".

L''app' denominada 'Benidorm Avatar' ja està disponible en iOS i Android en castellà i anglés, i incorpora subtítols en tots dos idiomes "per a garantir l'accessibilitat auditiva". Després de la descàrrega l'aplicació s'activa quan la cambra del dispositiu mòbil es geolocalitza al Tossal, detecta una foto del mateix o bé amb el logo 'Culture&History', tal com s'ha pogut comprovar en la prova que s'ha realitzat en l'estand durant la presentació.

Pérez ha destacat que "esta realitat augmentada que usa el sistema de geolocalització 'Ground Plane Detection' ens permet fer un salt qualitatiu en el sector dels avatars virtuals per a ajudar-nos a comprendre millor la cultura, la història i la idiosincràsia de Benidorm". "En un futur —ha afegit—, i en funció de la resposta que tinga este pilot, es podran tindre més avatars amb diferents temàtiques".

Per part seua, la regidora de Patrimoni Històric ha incidit que "la posada en marxa d'esta tecnologia coincidix amb el projecte de consolidació, excavació i museïtzació del jaciment del Tossal de la Cala, que s'executarà en els pròxims mesos amb fons europeus i municipals". "Un projecte —ha aprofundit— que ve a complementar les set campanyes arqueològiques consecutives realitzades per la Regidoria de Patrimoni Històric i la Universitat d'Alacant (UA) que han fet d'este jaciment tot un referent dels fortins romans de l'època republicana en territori nacional".

Pellicer que "a través de Fabio podrem acostar al públic els resultats d'eixes campanyes arqueològiques i, per extensió, el nostre patrimoni històric, en este cas d'un dels tres Béns d'Interés Cultural (BIC) que té Benidorm".