Benidorm obri el procés de presentació de propostes per al Pressupost Participatiu

A causa de la situació generada per la crisi sanitària, una comissió tècnica creada pel Consell Veïnal s'encarregarà de la selecció i priorització de les actuacions
0
0
Benidorm obri el procés de presentació de propostes per al Pressupost Participatiu
Benidorm obri el procés de presentació de propostes per al Pressupost Participatiu

Fins al dia 29 es podran presentar en el Registre, per correu electrònic o a través del nou portal de Participació

L'Ajuntament de Benidorm, de la mà del Consell Veïnal, ha obert el procés de presentació de propostes per a la seua inclusió en el Pressupost Participatiu de 2021, després que ahir el ple de la Corporació aprovarà per unanimitat el seu Autorreglament que regirà el procediment. La regidora de Participació Ciutadana, Ana Pellicer, ha indicat que "el de 2021 serà el cinqué Pressupost Participatiu de Benidorm, que consolida definitivament esta potent eina de democràcia participativa que dona a la ciutadania veu i vot a l'hora de decidir a quins projectes o actuacions destinar una part de la inversió municipal".

Pellicer ha recordat que "el primer any el Pressupost Participatiu va ascendir a 90.000 euros, mentre que en 2019 i 2020 la inversió prevista va superar el mig milió d'euros en cada exercici facilitant l'execució de més propostes ciutadanes o de major envergadura". En este punt, ha recordat que "entre les actuacions desenvolupades en estos cinc anys es troben, per exemple, la rehabilitació de la rampa d'accés a la platja de Llevant en la zona de la plaça del Torrejó, la construcció de la passarel·la per als vianants per a unir el barri dels Tolls amb el Palau d'Esports, la instal·lació de semàfors per a persones sord-cegues, o la col·locació de jocs infantils adaptats als parcs d'Elx i l'Aigüera, a més de nombroses obres que han fet els barris de la ciutat molt més accessibles".

L'edil ha assenyalat que "igual que ha ocorregut amb altres tràmits o activitats, també este Pressupost Participatiu ha hagut d'adaptar-se a les noves circumstàncies derivades de la crisi sanitària; en este cas, variant la fórmula de selecció i priorització de les propostes ciutadanes que s'elevaran a l'Ajuntament per a la seua inclusió en els comptes municipals de 2021".

"La situació sanitària –ha detallat– impedix que este procés es realitze, com fins ara, mitjançant assemblees públiques. Per això, de manera excepcional serà una Comissió de Priorització creada pel mateix Consell Veïnal la que establirà l'ordre de les propostes sobre la base dels criteris de valoració inclosos en l'Autorreglament del Pressupost Participatiu". Posteriorment, aqueixes propostes seran analitzades pels tècnics municipals per a determinar la seua viabilitat i cost, incorporant-se al Pressupost aquelles que puguen executar-se.

Pellicer ha explicat que les propostes poden presentar-se fins a les 23.59 hores del dia 29 de desembre de 2020 en el Registre General Municipal situat en la planta baixa de l'Ajuntament en horari de 09.00 a 14.00 hores, en el correu electrònic consejovecinal@benidorm.org, o "través de la nova plataforma de Participació Ciutadana que s'activa demà, 2 de desembre". L'imprés de presentació està disponible en l'apartat de Participació Ciutadana de la web www.benidorm.org, on també pot consultar-se l'Autorreglament i una guia explicativa.

L'edil ha aclarit que "este procés de presentació i selecció de propostes per al Pressupost Participatiu discorrerà en paral·lel a l'elaboració del pressupost municipal, l'esborrany del qual està ja molt avançat i que des del govern local volem elevar a ple d'ací a poc temps". D'esta manera, "el pressupost municipal recollirà la quantia que es destinarà al Pressupost Participatiu, que serà almenys el 5% de l'import reservat per a inversions, i posteriorment es posarà nom i cognoms als projectes o actuacions que es finançaran amb aqueixos fons".

Plataforma Participació Ciutadana

El portal de Participació Ciutadana (https://www.civiciti.com/es/benidorm) és una nova eina que posa en marxa l'Ajuntament "amb la finalitat d'augmentar la interacció amb la ciutadania, facilitant la seua participació a través d'opinions i propostes, així com mitjançant les consultes específiques".

També servirà com a llit d'informació de l'Ajuntament cap a la ciutadania, traslladant diversa informació municipal d'interés com a comunicacions oficials, transparència, propostes i processos en marxa, notícies agrupades per temes, agenda, serveis d'interés públic i enllaços a la web municipal i Seu Electrònica i als llocs web de diverses administracions".

El seu funcionament és senzill. Únicament requerix registrar-se la primera vegada que s'accedix amb el nom i un correu electrònic.

Agraïment a la solidaritat del Consell Veïnal

Com ja fera l'alcalde durant el ple d'este dilluns, l'edil de Participació Ciutadana ha agraït al Consell Veïnal "la solidaritat i compromís social demostrat amb motiu de la pandèmia, en haver cedit els 500.000 euros del Pressupost Participatiu a l'atenció de necessitats socials urgents derivades de la crisi de la Covid-19".