Benidorm licitarà un contracte exclusiu per al control de la mobilitat que inclourà solucions 'smart'

Entre les millores previstes està conéixer en temps real la situació del trànsit, les places d'estacionament lliures i els fluxos de vehicles
0
0
Benidorm licitarà un contracte exclusiu per al control de la mobilitat que inclourà solucions 'smart'
Benidorm licitarà un contracte exclusiu per al control de la mobilitat que inclourà solucions 'smart'

Els tècnics ultimen els plecs del contracte, que eixirà per 10 anys i que preveu una inversió anual d'un milió d'euros

L'Ajuntament de Benidorm licitarà un contracte exclusiu per al control de la mobilitat i la xarxa semafòrica que inclourà solucions 'smart' orientades a "millorar la gestió de la mobilitat fent-la més sostenible, més eficaç i més operativa per a la ciutadania, que en tot moment podrà conéixer l'estat del trànsit en tota la ciutat i, per tant, saber en quins carrers pot haver-hi un embós o on hi ha places d'aparcament disponibles", segons ha explicat el regidor de l'àrea, José Ramón González de Zárate. A més, "en l'àmbit intern, permetrà a més a l'Ajuntament saber quin és el flux de vehicles diaris i el comportament del trànsit a la ciutat, una cosa clau per a poder prendre decisions a futur sobre disseny o canvis en la mobilitat".

De Zárate ha explicat que "fins ara la gestió de la xarxa semafòrica i el trànsit formava part d'un contracte en el qual també estava inclòs l'enllumenat públic". No obstant això, "sobre la base de la nova Llei de Contractes del Sector Públic hem optat per deslligar l'enllumenat de la gestió de la mobilitat i la xarxa semafòrica, generant dos contractes diferents i més potents amb la inclusió de solucions intel·ligents vinculades a la 'smart city'".

L'edil ha assenyalat que "els tècnics municipals han exposat als membres de la Corporació municipal en Comissió Informativa els detalls d'este contracte, denominat 'Manteniment de la Mobilitat', que es vol licitar per un període de 10 anys i que preveu una inversió anual d'un milió d'euros".

Este nou contracte contempla instal·lar cambres de control del trànsit –que inclouran lectors de matrícula– en totes les entrades i eixides de la ciutat, que se sumaran a les ja instal·lades i a les quals operen en les zones d'accés restringides, i que es monitoraran en un Centre de Control situat en la 'Smart Office' de l'Ajuntament. En aqueix Centre de Control també es gestionarà la xarxa de semàfors, que portaran implantats un sistema que possibilitarà regular les seqüències de pas en funció del trànsit a cada moment.

Les dades que s'obtinguen en el Centre de Control permetrà saber l'estat del trànsit a temps real i traslladar-lo a la ciutadania a través "d'una aplicació mòbil i un portal web".

El contracte preveu també monitorar l'estacionament de la zona blava, de la zona de residents, dels aparcaments dissuasius, de les zones de càrrega i descàrrega, de les places de Persones de Mobilitat Reduïda (PMR), i dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

De Zárate ha recalcat que "en monitorar este estacionament podem informar la ciutadania on hi ha places lliures perquè es dirigisca directament a estos punts; igual que amb la resta de solucions 'smart' podrem traslladar-li la situació del transport públic, o quins són els itineraris més ràpids, directes i/o descongestionats". Això últim, ha recalcat, farà que "els desplaçaments siguen més curts i, per tant, es reduïsquen les emissions de CO₂ i es millore la qualitat de l'aire, que també es podrà mesurar amb la tecnologia que s'implante amb càrrec a este contracte".