Benidorm demanarà paralitzar la reducció de cabals dels transvasaments pel Tajo-Segura

La moció popular considera inoportuna, arbitrària, mancada de justificació i sense raons hidrològiques la mesura
0
0
Benidorm demanarà paralitzar la reducció de cabals dels transvasaments pel Tajo-Segura
Benidorm demanarà paralitzar la reducció de cabals dels transvasaments pel Tajo-Segura

La Corporació municipal de Benidorm votarà en el pròxim ple una moció del Grup Municipal Popular en la qual es demana instar el Govern d'Espanya i al Ministeri de Transició Ecològica a la paralització, de manera immediata, de qualsevol instrument legal o reglamentari destinat a modificar les normes d'explotació del Transvasament Tajo-Segura.

En marxa està el desenvolupament del Pla Hidrològic de Conca de la Demarcació Hidrogràfica del Tajo i es demana expressament que s'espere a la conclusió del mateix perquè serà llavors quan es concreten totes les dades hidrològiques, reserves i programes de mesures que es recolliran en este.

Igualment s'exigix al Govern d'Espanya que consensue amb els usuaris finals qualsevol canvi de l'actual escenari d'explotació de l'Aqüeducte Tajo-Segura.

Finalment, la moció demana que es trasllade la resolució adoptada pel Ple al Govern d'Espanya, al Ministeri de Transició Ecològica, als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat, al Govern de la Generalitat Valenciana, a la Mesa de les Corts i als grups amb representació en la Diputació d'Alacant.

L'argumentació que basa la moció del Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de Benidorm considera la proposta del Govern d'Espanya de modificar el Reial decret 773/2014, de 12 de setembre, com a inoportuna, arbitrària, mancada de la deguda justificació, no sustentada en raons hidrològiques i que arriba a interferir en el procés de la revisió del Pla Hidrològic del Tajo, que s'està desenvolupant.

La proposta del Govern consistix en una reducció de cabals de transvasament d'11 hm³ mensuals en nivell 2 (quan les existències conjuntes dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía siguen inferiors a 1.300 hm³) passant dels 38 hm³/mes vigents actualment als 27 hm³/mes. La proposta també planteja elevar el llindar de mínim volum acumulat disponible per a efectuar els transvasaments en el canvi de nivell 1 a 2, que actualment és de 12.000 hm³, elevar-ho a 14.000 hm³, que reduïx encara més les possibilitats de transvasaments.

Per estes raons, la moció que debatrà l'Ajuntament de Benidorm en el ple demana paralitzar per inoportú i clarament arbitrari este Reial decret.

I amb este tema del transvasament Tajo-Segura, Benidorm ha participat este matí en la Comissió Provincial de l'Aigua, convocada d'urgència pel president de la Diputació, Carlos Mazón, que ha plantejat un front comú del Sud-est, amb Andalusia i Múrcia, en defensa del Transvasament Tajo Segura i el seu actual Reglament d'Explotació.

Ja dimarts passat, dia 13, Mazón es va reunir amb el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, considerant tots dos que l'enviament d'aportacions hídriques per esta infraestructura és irrenunciable per a la província d'Alacant i la Regió de Múrcia, qüestió en la qual també s'ha implicat la Confederació Empresarial valenciana, CEV, en suport de la província d'Alacant, portant la qüestió a les patronals d'Andalusia i Múrcia. Fins i tot sindicats com a UGT, i el mateix PSOE a la Comunitat Valenciana, s'han posicionat contra les retallades o han rebutjat una disminució de la transferència de recursos hídrics.

L'alcaldessa en funcions, Ana Pellicer, ha assistit a la Comissió Provincial de l'Aigua en la qual s'ha demanat que qualsevol possible modificació sobre el règim del Transvasament Tajo-Segura haja d'atendre els Plans de conca.