Benidorm complementa i fa més accessible la visita al Castell amb una audioguia

Este recurs, allotjat en la web municipal, s'activa a través dels codis QR instal·lats en els panells informatius i està disponible en castellà, valencià i anglés
0
0
Benidorm complementa i fa més accessible la visita al Castell amb una audioguia
Benidorm complementa i fa més accessible la visita al Castell amb una audioguia

Com ja fera fa dos mesos en el 'castellum' del Tossal de la Cala, la Regidoria de Patrimoni Històric ha decidit "complementar i fer més accessible la visita al Castell de Benidorm amb una audioguia allotjada en la web de l'Ajuntament i a la qual es pot accedir a través dels codis QR instal·lats en els panells informatius repartits al llarg de l'enclavament", segons ha indicat l'edil de l'àrea, Ana Pellicer. Els codis QR i l'audioguia es van activar dijous passat 8 d'octubre, i oferixen al visitant la possibilitat d'accedir a la informació del Castell en castellà, valencià i anglés, els mateixos idiomes en els quals estan retolats els panells informatius".

Pellicer ha indicat que "esta audioguia és un recurs més dins de les actuacions de posada en valor impulsades des de l'Ajuntament per a incidir en la importància històrica d'un enclavament icònic de la nostra ciutat, pel qual cada dia passen milers de persones i que en 2019 va ser objecte d'una ambiciosa intervenció arqueològica que ens ha permés recuperar i documentar l'origen del Benidorm actual".

La responsable de Patrimoni Històric ha incidit en què "l'audioguia millora l'accessibilitat de les persones invidents o amb alguna discapacitat visual, però també fa la visita al Castell més amena per als més xicotets, totalment habituats i familiaritzats amb l'ús de les noves tecnologies".

Per a accedir a esta audioguia n'hi ha prou amb emprar un lector de codis QR, que dirigirà a l'usuari a un apartat del portal www.benidorm.org en el qual poder escoltar els àudios, identificats amb cadascun dels panells informatius situats en la Plaça i Replaceta del Castell.

Pellicer ha recordat que l'excavació arqueològica duta a terme l'any passat ha permés aflorar estructures de la fortificació que es va alçar en la Punta Canfali en el segle XIV. Sobre la base de les restes arqueològiques recuperades, se sap que es Castell comptava amb muralla, pati i aljub, i que a la construcció es van incorporar posteriorment un fossat i torres capaces d'albergar peces d'artilleria. Esta artilleria i el reforç de la muralla original van ser claus per a protegir a la població dels freqüents atacs de corsaris.

Part de les restes localitzades durant la intervenció arqueològica s'han deixat a la vista. És el cas de la muralla baixmedieval de Llevant i Ponent, un tram d'escala del segle XVIII que permetia accedir a la planta superior del castell, la muralla de tancament, part del fossat i un dels murs de la torre de Llevant. A més, el paviment de la plaça s'ha disposat de tal forma que marca quina era l'estructura del castell en època moderna (segle XVIII), la qual cosa permet al visitant recrear com va ser la fortificació i vila de Benidorm.