Benidorm acull el primer vol mundial de drons en entorn urbà real, controlat amb la xarxa 5G de Vodafone

Vodafone ha desplegat xarxa 5G comercial a Benidorm que ha facilitat el control a distància dels drons, més enllà de la línia de vista del pilot, utilitzant la xarxa de l'operadora
0
0
Benidorm acull el primer vol mundial de drons en entorn urbà real, controlat amb la xarxa 5G de Vodafone
Benidorm acull el primer vol mundial de drons en entorn urbà real, controlat amb la xarxa 5G de Vodafone

Col·laboren AESA, l'Ajuntament, CATEC i la UPV. L'ús d'estos aparells amb un sentit cooperatiu, la definició d'àrees limitades al tornat i el concepte de 'Dron com a Servici' són algunes de les novetats que incorpora la demostració.

La ciutat de Benidorm ha acollit hui el primer vol del món de drons en un entorn urbà real controlats mitjançant la xarxa 5G més enllà de la línia de vista del pilot. Este vol ha sigut a càrrec de Vodafone, pionera en el desplegament de xarxa 5G a Espanya. Mai abans s'havia realitzat un projecte d'este tipus en el món i per a fer-lo possible s'ha desplegat cobertura 5G comercial a Benidorm que ha permés optimitzar totes les operacions de vol.

Esta fita, que compta amb l'autorització de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), ha sigut possible gràcies a l'aposta per la col·laboració públic-privada entre Vodafone, l'Ajuntament de Benidorm, CATEC (Centre Avançat de Tecnologies Aeroespacials) i la UPV (Universitat Politècnica de València).

En una presentació realitzada en el centre municipal El Torrejó, l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez; el director de xarxa de Vodafone Group, Santiago Tenorio; i el director territorial de la companyia a la Comunitat Valenciana, Jesús Uso; han traslladat tots els detalls d'este primer vol i demostració que posteriorment s'ha realitzat en dos enclavaments de la ciutat: la platja de Ponent i el parc de l'avinguda Bèlgica. A esta presentació han assistit, entre altres, l'edil de Seguretat Ciutadana, Lorenzo Martínez; la regidora d'Innovació, Aida García Mayor; membres de la Corporació; el professor de la UPV, Israel Quintanilla; i la gerent de Visit Benidorm, Leire Bilbao.

Els ciutadans i turistes de Benidorm han pogut observar totes les capacitats que els drons poden dur a terme gràcies a la innovació de les xarxes 5G en dos escenaris diferents:

  • Vol urbà 5G. S'han efectuat vols al parc de l'avinguda de Bèlgica de Benidorm on s'ha mostrat un sistema de zones d'exclusió estàtiques, temporals i dinàmiques basat en xarxa mòbil i desenvolupat per Vodafone. El control dels drons i el streaming en directe des del dron han sigut realitzats a través de la xarxa 5G, així com la resolució de conflictes de vol en temps real, que és un dels grans beneficis del control centralitzat a través de la xarxa mòbil.
  • Lliurament de medicaments. Una altra de les proves que més interés ha suscitat ha sigut el simulacre de transport de productes farmacèutics des de la platja de Ponent a l'Illa de Benidorm a 2,5 milles nàutiques (4 km.) de distància amb un dron. Amb este exercici queda patent el paper de la tecnologia 5G com a facilitadora d'un servici d'emergències més ràpid i eficaç.
  • L'alcalde ha assenyalat que amb estos vols "el futur està aterrant a Benidorm" amb "unes possibilitats tan immenses, que semblen inabastables", i ha afegit que estos són un exemple de "tecnologia i innovació posada al servei de la ciutadania". Toni Pérez ha destacat que l'estrena d'esta tecnologia a la ciutat és fruit de "la col·laboració públic-privada" de "dos grans marques com són Vodafone i Benidorm" que representen "la innovació" en cadascun dels seus àmbits. Així mateix, ha recordat que Benidorm va ser "el primer municipi a dotar d'un dron al seu Policia Local" amb unes aplicacions que han millorat la seguretat i l'atenció a la ciutadania.

Per part seua, el director de xarxa de Vodafone Group ha explicat que la tecnologia testada i desplegada hui en estos vols incrementa de manera substancial "la precisió i les zones de seguretat en un entorn urbà on pot haver-hi molts drons per quilòmetre quadrat". Així ha fet referència a la reducció de la latència, la centralització del control o el desenvolupament de tècniques de mitigació d'interferències.

Jesús Dalt, al seu torn, ha assegurat que "la tecnologia 5G" de la qual d'ací a poc temps disposarà Benidorm en l'àmbit comercial "és la clau de la transformació digital", ja que permetrà connectar molts més dispositius a una mateixa xarxa, multiplicar almenys per 10 l'amplada de banda i reduir la latència.

Control mòbil de l'espai aeri dron

En estes demostracions s'han mostrat els avantatges de la xarxa 5G per a controlar l'espai aeri dron, a través de vols en entorns cooperatius o definició de zones limitades al vol - (No FlyZones)– que exemplifiquen la proposta de 'Dron com a Servici'. D'esta forma:

El desplegament de drons un entorn cooperatiu servix per a donar prioritat a un dron sobre un altre. Els assistents han pogut comprovar com en el cas que un dron coincidisca en el mateix espai aeri amb un altre de la policia, per exemple, es pot resoldre el conflicte simplement modificant l'altitud de vol. Este és el primer pas per a construir un nou model el que els drons són un servici, que es podria sol·licitar a demanda –com un Uber– gràcies un espai aeri col·laboratiu i organitzat mitjançant la connectivitat i les funcions que possibilita la xarxa.

D'altra banda, portarà el núvol (cloud dron) les funcions de bord i de navegació permetent que els drons siguen més xicotets, més lleugers i que consumisquen menys energia, millorant la seua seguretat i autonomia. En este sentit, la baixa latència del 5G és clau per a aconseguir-lo.

La xarxa mòbil 4G i 5G s'ha utilitzat per a controlar el dron més enllà de l'abast visual del pilot i retransmetre imatges en directe des de la càmera del dron.

L'èxit de la prova de les zones limitades al vol ha demostrat la utilitat de dotar de mobilitat a esta mena de zones. En casos d'emergència podrien utilitzar-se per a frenar el moviment d'aeronaus no tripulades i no autoritzades, una funció molt útil per a drons de la policia.

RPS per a geolocalitzar drons

Durant la setmana passada Vodafone ha estat recopilant dades per a una anàlisi posterior sobre com afecta el fet de comptar amb més estacions base a la precisió de la tecnologia de geolocalització RPS (Radi Positioning System) per a drons. L'avantatge d'un escenari urbà de cara al posicionament assistit per la Xarxa (RPS) és que la distància entre estacions base és molt de menor que en les àrees rurals, la qual cosa permet esperar precisions encara majors que les obtingudes fins al moment en proves anteriors.

Connectivitat SIM per a major seguretat

Segons un informe de WPI Economics per a Vodafone UK la integració de connectivitat mòbil amb SIM en els drons ajudaria a reduir l'ús il·legal i irresponsable d'estos en zones pròximes a aeroports, que generen incidents potencialment catastròfics en vols amb passatgers. En particular, el 80% dels entrevistats donaria suport a l'adopció generalitzada dels drons si comptaren amb un mecanisme de seguretat i de monitoratge o seguiment més enllà de la línia de vista del pilot.