Benidorm remet a Conselleria el projecte d'excavació i musealización del Castell

L'actuació està valorada en 1,2 milions i finançada en part amb fons FEDER
0
0
Benidorm remet a Conselleria el projecte d'excavació i musealización del Castell
Benidorm remet a Conselleria el projecte d'excavació i musealización del Castell

Es pretén localitzar, documentar i posar en valor les restes del castell que va donar lloc al Benidorm actual

La Regidoria de Patrimoni Històric que dirigeix Ana Pellicer va a remetre la Conselleria de Cultura el ‘Projecte d'intervenció arqueològica i de construcció de la recuperació i posada en valor del Castell de Benidorm’. El projecte, que s'ha aprovat hui en Junta de Govern Local, està valorat en 1.210.000 euros i finançat amb 500.000 euros de fons europeus a través de la línia d'ajudes per a la protecció o recuperació del patrimoni cultural valencià del Programa Operatiu FEDER 2014-2020.

La responsable de Patrimoni Històric ha explicat que “l'objectiu d'este projecte és la posada en valor del nostre Castell i l'obtenció de la qualificació de Bé d'Interès Cultural (BIC), sumant així una major atractiu cultural a un enclavament que actualment és tota una icona i un referent turístic de Benidorm”. Pellicer ha detallat “este projecte ens va a permetre testimoniar la història de la ciutat i posar en valor les restes del Castell que va donar lloc al Benidorm actual”.

Per a açò, és necessari descobrir les restes que hi haja sota el paviment de les places, investigar-los i documentar-los; estabilitzar i assegurar els talusos; protegir els elements estructurals; i posar-los en valor mantenint l'ús per als vianants del recinte de manera que siga accessible almenys visualment.

Pellicer ha assenyalat que es tracta d'un projecte “molt potent i ambiciós, ja que fins hui només s'han fet intervencions arqueològiques en superfícies molt fitades, mentre que ara el que proposem és un projecte integral sobretot el perímetre que podria ocupar la fortificació original i totes les construccions que ho acompanyaven”. “I tot açò es va a dur a terme –ha aclarit- sense afectar a les edificacions de la zona i mantenint el pas als visitants i l'accés al mirador”.

El projecte d'excavació, consolidació i museïtzació del Castell es desenvolupa en quatre línies d'actuació. La primera és la neteja i esbrosse de la zona en la qual es localitzen les restes de la muralla, en el costat de la Punta Canfali que coincideix amb les places del Castell i Castelar. La segona actuació, i la de major envergadura,  és l'excavació de la Plaça del Castell, on es localitzarien “els nivells més antics del conjunt defensiu” sobre la base de la documentació històrica i la intervenció arqueològica feta en 1993. Esta actuació es desenvoluparà en dues fases per a permetre en tot moment l'accés a la plaça i al mirador.

En tercer lloc, s'han previst sondeigs arqueològics en les places de Santa Ana i Castelar i en el mirador situat més al sud, amb l'objectiu de confirmar o descartar la presència de restes de torres i altres construccions. L'última línia d'actuació se centra en la consolidació dels talusos de la Punta Canfali.

L'edil ha remarcat que “les exhumacions arqueològiques fetes en 1993 i 2014 pronostiquen que estes actuacions proposades ens va a permetre localitzar restes interessants des del punt de vista històric i patrimonial, encara que no sabem en quin estat es troben, ja que no cal oblidar que la documentació assenyala que la fortificació va ser destruïda a cañonazos fa 200 anys i que les ruïnes han estat exposades a la deterioració mediambiental i humana durant més d'un segle”.

Serà, per tant, l'estat i importància d'estes restes els que determinaran la museïtzació total o parcial de l'enclavament.

La regidor de Patrimoni Històric ha indicat que “volem que la ciutadania participe d'este projecte i per açò anem a organitzar els treballs de tal forma que, a través de visites guiades, les persones interessades puguen contemplar l'àrea d'excavació principal i conèixer les actuacions que s'estan realitzant i com evolucionen”.  

Al costat del projecte, l'Ajuntament va a remetre a Conselleria els plecs de condicions que regiran el concurs públic per a la selecció de l'empresa que s'encarregarà dels treballs, que tenen un termini d'execució de tres mesos.