Benidorm planteja captar fons europeus per a un parc urbà inundable i amb usos esportius en la zona del Racó

Sobre la base de la convocatòria, s'aniria de la mà de Dinapsis com a soci tecnològic
0
0
Benidorm planteja captar fons europeus per a un parc urbà inundable i amb usos esportius en la zona del Racó
Benidorm planteja captar fons europeus per a un parc urbà inundable i amb usos esportius en la zona del Racó

El projecte 'BenidO2rm' àmplia els camps de futbol 'Antonio López' i proposa netejar l'aigua de pluja, evitar que arribe a la platja, i reutilitzar-la per al manteniment del mateix parc.

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha anunciat hui que elevarà al pròxim ple una proposta perquè l'Ajuntament concórrega a una convocatòria de fons europeus per a desenvolupar un parc urbà inundable en la zona del Racó de l'Oix en el qual s'incloguen usos esportius i lúdics. En roda de premsa, l'alcalde ha explicat que la intenció és participar en la quarta convocatòria de la iniciativa Accions Urbanes Innovadores (UIA) llançada per la Unió Europea, que compta amb un pressupost de 372 milions i que s'emmarca en el programa FEDER 2014-2020.

Pérez ha subratllat que la proposta, denominada 'BenidO2rm', és "un projecte de ciutat", i ha detallat que la convocatòria UIA exigix que el mateix "siga innovador, plantege solucions noves a situacions urbanes, i que siga transferible per a aplicar-se en altres llocs del territori europeu". A més, "les administracions concurrents han de comptar amb un soci tecnològic per a executar el projecte". En este cas el soci col·laborador és Dinapsis Operation & Lab, el centre d'innovació d'Hidraqua, que és qui ha proposat el projecte a l'Ajuntament.

L'alcalde ha traslladat les línies mestres del projecte al costat del director de Dinapsis Operation & Lab, Jorge Ballesta, i a l'enginyer municipal Vicente Mayor. Un projecte que s'ha titulat 'BenidO2rm', valorat en més de 3 milions d'euros, i que ha sigut presentat prèviament als grups de la corporació en Junta de Portaveus.

'BenidO2rm' planteja "una única gran zona verda del voltant de 30.000 metres quadrats" que "amplie i integre" l'àrea esportiva 'Antonio López —que sumen un nou camp de futbol als dos ja existents—, el parc urbà del Racó de l'Oix i la parcel·la municipal situada al costat del centre social La Torreta. Segons l'enginyer municipal, este espai "serà dissenyat com un parc urbà" que funcionarà com a "inundable" en la superfície que es correspon amb la parcel·la al costat del centre social. En este punt, es construirà una bassa de laminació que recollirà les aigües pluvials procedents dels barrancs de Barceló i Vessador quan es donen forts episodis de pluja.

El director de Dinapsis ha explicat que a esta aigua "se li retirarà la contaminació d'arrossegament, evitant que la mateixa arribe a la platja, i posteriorment es regenerarà 'in situ' per a ser reutilitzada en el reg del mateix parc", dels camps esportius i també en, un futur, d'altres zones verdes públiques i privades. Esta part inundable del parc està configurada perquè no afecte la resta d'instal·lacions.

Finançament i condicions del projecte

Les bases del programa UIA contemplen finançar fins al 80% del cost dels projectes seleccionats, amb un import màxim de 5 milions d'euros. Estos projectes han d'executar-se en un termini màxim de 3 anys. L'alcalde ha assegurat que "anirem per totes en esta convocatòria", i ha aclarit que per a cobrir el 20% del cost del projecte no subvencionable per Europa es podrien buscar "ajudes d'altres institucions" o emprar "fons municipals".

Pérez ha remarcat que en cas de no obtenir's els fons, l'Ajuntament no aparcarà 'BenidO2rm' perquè "és un projecte de ciutat que ha de plantejar-se sí o sí" perquè "parlem d'un espai urbà sostenible, esportiu i saludable que millora les instal·lacions existents i que, al mateix temps, resol un problema hidràulic històric en aqueix punt concret del Racó de l'Oix". Així, Pérez ha lliscat que la situació de les arques municipals permetria assumir el projecte com "una obra pluriennal".