El ple dona viabilitat a la primera injecció 'extra' de 500.000 euros per a les ajudes a famílies

La declaració institucional pel Dia del Turisme ressalta que "Benidorm continua sent el lloc de la felicitat" i que "sota cap circumstància, per dura que siga, deixarà de ser-ho".
0
0
El ple dona viabilitat a la primera injecció 'extra' de 500.000 euros per a les ajudes a famílies
El ple dona viabilitat a la primera injecció 'extra' de 500.000 euros per a les ajudes a famílies

La Corporació aprova demanar al Ministeri la cessió de l'N-332 al seu pas per Benidorm

El ple de Benidorm ha convalidat hui per unanimitat la modificació pressupostària 13/2020, feta a través de decret d'Alcaldia, per a incrementar en 500.000 euros la dotació de les ajudes municipals a la família, segons ha explicat la titular d'Hisenda, Aida García Mayor. Amb esta modificació, l'Ajuntament ha destinat a estes ajudes un total d'1,9 milions d'euros, i està previst que d'ací a poc temps es realitze una injecció addicional d'altres 500.000 euros procedents de recursos propis de l'Ajuntament per a atendre totes les sol·licituds rebudes que complixen amb els requisits establits en les bases. D'esta manera, la dotació final de les ajudes serà de 2,4 milions d'euros, un milió més del que es preveu inicialment.

Estes ajudes, que ja han arribat a més de 2.000 persones, estan dirigides a pal·liar els efectes econòmics i socials de la crisi de la Covid-19, injectant recursos en les llars de Benidorm que més ho necessiten.

García Mayor ha recordat que s'han rebut 6.135 sol·licituds, de les quals resten per resoldre i aprovar "menys del 30%", i ha detallat que "les primeres 16 remeses ja estan pagades íntegrament", mentre que de les remeses 17 i 18 s'ha fet efectiu el pagament de les dos primeres mensualitats, i una de la remesa 19. A més, de seguida s'abonarà la primera mensualitat de les remeses 20 i 21. Fins hui, s'han concedit 1.953 ajudes i s'han estimat 206 recursos, la qual cosa eleva a 2.159 les sol·licituds aprovades en reunir els beneficiaris els requisits.

Amb el vot de tots els membres de la Corporació, s'ha acordat sol·licitar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) la cessió gratuïta del tram de la carretera N-332 al seu pas per Benidorm. La portaveu del govern local, Lourdes *Caselles, ha indicat que es tracta d'"un tram de quasi 8 quilòmetres" en el qual "s'ha pogut comprovar, fins i tot per part del mateix Ministeri, una reducció d'un 65% del trànsit de vehicles pesants i del 30% de la resta de vehicles, per la qual cosa pràcticament s'ha convertit en una via urbana que dona servici als veïns de Benidorm i dels municipis confrontants".

Caselles ha explicat que esta petició reunix els requisits legals, ja que després de l'alliberament de l'AP-7 el caràcter de l'N-332 al seu pas per Benidorm s'assembla ara més al d'una via de connexió urbana que al d'una carretera nacional. La cessió sol·licitada se circumscriu al traçat comprés entre els punts quilomètrics 144+400 i 152+360, així com l'enllaç de Benidorm de l'AP-7 per Llevant i les seues instal·lacions annexes. Obtindre la titularitat d'este tram de via permetria a l'Ajuntament assumir la gestió i manteniment d'estos 8 quilòmetres, per a això, en cas d'aconseguir la cessió, s'incorporaran els recursos necessaris en el pressupost municipal de 2021.

La gestió directa del tram per part de l'Ajuntament faria molt més àgil la implantació dels servicis necessaris, i dur a terme actuacions que permeten millorar les connexions de la ciutat amb la variant i amb la resta de la comarca, afavorint així l'accés als servics públics actuals i futurs situats en la zona del Salt de l'Aigua – Parc comarcal de Bombers, centres educatius, Palau de Justícia,*Invat·tur, futura Comissaria, Palau d'Esports, etcètera– i generant nous enllaços amb la resta de municipis confrontants.

També per unanimitat, el ple ha recolzat la proposta de la Junta de Portaveus per a concedir la distinció cultural 'Ciutat de Benidorm' 2020 a Francisco Pérez Bayona, familiarment conegut com a 'Quico, el Fotògraf'. Esta proposta va ser traslladada per la Comissió encarregada d'esta distinció, composta pels premiats d'edicions anteriors.

Amb esta distinció, es reconeix la contribució de la fotografia de Pérez Baiona a "mantindre viva la història" de la ciutat, donant "testimoniatge gràfic des de fa més de cinquanta anys de la vida de Benidorm en tots els seus aspectes"; així com "la seua notable implicació en el teixit sociocultural" local, plasmada en set exposicions i un llibre recopilatori que tenen a Benidorm i les seues gents com a protagonistes. A més, i "per damunt de tot", la Comissió de la distinció 'Ciutat de Benidorm', destaca de 'Quico, el Fotògraf' la seua "sensibilitat i capacitat plàstica, la seua força vital, altruisme i bonhomia".

El lliurament de la distinció '*Ciutat de Benidorm' es farà en el ple institucional del 9 d'octubre.

Amb idèntic, s'ha donat viabilitat al Pla de Reforma Interior (PRI) per a l'edifici que albergava els antics 'Tallers de Renault', en la via Emilio Ortuño, presentat per les mercantils Mingot Inversiones SL i Novomín SL i una vegada superats tots els tràmits, inclòs l'ambiental. L'edil d'Urbanisme, Lourdes Caselles, ha indicat que a través d'este PRI es regula la compensació que la propietat haurà d'entregar a l'Ajuntament ha canviat de veure incrementada l'edificabilitat prevista per a ús terciari en la nova construcció prevista, i que tindrà ús hoteler o comercial.

Així, "la propietat cedirà a l'Ajuntament una franja de 2 metres d'ample al llarg de tot el front de façana que recau a la via Emilio Ortuño, fins a sumar 68 metres quadrats, que serviran per a incrementar la superfície de vorera". A més, "per a completar la compensació, abonarà 279.409,79 euros que es destinaran a Patrimoni Municipal del Sòl".

Caselles ha indicat que la mateixa propietat s'encarregarà de "desmuntar i tornar a muntar el mosaic de l'artista Manuel Baeza" instal·lat en un dels laterals de l'actual edifici. Esta actuació, que permetrà conservar i reivindicar este mosaic, es realitzarà sobre la base del projecte considerat com a viable per la Conselleria de Cultura i la Regidoria de Patrimoni Històric.

Per àmplia majoria, el ple ha donat llum verda a la modificació del contracte de neteja en dependències municipals i centres educatius per a "incloure nous servicis derivats de l'obertura de 13 noves instal·lacions i espais públics des de 2017 –com els parcs de Foietes i de la Séquia Mare, o el Tossal de la Cala–; així com per a atendre les necessitats de neteja extraordinàries en els centres educatius de Benidorm i en la resta de dependències municipals sorgides arran de la crisi sanitària del coronavirus", segons ha informat el regidor de Neteja Viària, José Ramón González de Zárate.

De Zárate ha recalcat que "estem complint rigorosament" totes les directrius de neteja i manteniment de centres educatius establides en "l'últim protocol sanitari remés per la Conselleria el passat 27 d'agost", havent-se destinat a cada centre almenys una persona que reforça les labors de desinfecció durant "4 hores en horari lectiu". L'edil ha incidit en què "s'ha parlat amb tots els centres educatius la neteja dels quals depén de l'Ajuntament" –tots excepte els Instituts d'Ensenyament Secundari– per a adaptar els servicis de reforços "en funció de les seues característiques i necessitats".

Després d'agrair el treball realitzat pel personal de l'empresa concessionària des que esclatara la pandèmia, l'edil ha assenyalat que esta ampliació dels servicis inclosos inicialment en el contracte "compta amb tots els informes favorables i complix tots els condicionants legals", i requerix de l'ampliació de la despesa del de 120.000 euros fins al 31 de desembre.

Amb el vot de tota la Corporació, s'ha aprovat la modificació pressupostària número 14, dirigida a augmentar en 100.000 euros la subvenció nominativa que rep el Club Handbol Benidorm al fil de la seua classificació per a la copa europea, EHF European Cup. La regidor d'Esports, Mariló Cebreros, ha defensat que la participació en esta competició constituïx "un trampolí excepcional per a la promoció de la nostra ciutat", ja que esta copa europea "és seguida per milions d'afeccionats" en l'àmbit internacional. Cebreros ha explicat que "a causa de la situació extraordinària creada per la Covid-19", les expectatives del Club "quant a esponsorització i capacitat de finançament" per a esta competició europea "s'han reduït de manera dràstica".

També per unanimitat, el ple ha acceptat la donació de material relacionat amb el Festival de la Cançó feta per la família de el senyor Luis Escobedo Gascón, "actiu integrant dels equips de treball de la primera fase del certamen" i "un dels artífexs" de la seua "reposició en els anys noranta". La regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, ha detallat que esta donació la conformen "el conjunt de materials" que la família "va cedir per a l'exposició" del 60 aniversari del Festival de la Cançó, organitzada l'any passat per l'Ajuntament. Un material consistent en "una sèrie de fotografies inèdites de gran valor documental, unes altres de diferents moments del Festival, així com elements de material promocional, documents relacionats amb els mateixos i ressenyes de premsa local, provincial i nacional de les diferents edicions" del certamen.

En nom de la Corporació, Pellicer ha agraït esta donació, que s'incorporarà al Fons Documental de l'Ajuntament; que incrementa així el material vinculat al Festival de la Cançó, que "va constituir un referent en la projecció nacional i internacional" del Benidorm dels anys seixanta "a través de la música".

Per àmplia majoria, i a la vista del dictamen traslladat pel Consell Jurídic Consultiu, s'ha acordat no revisar d'ofici les contribucions especials de la subzona C i, en conseqüència, desestimar les sol·licituds que s'havien rebut per a això. Esta decisió posa fi a la via administrativa.

Així mateix, per unanimitat, s'ha aprovat que els dies 15 i 16 de novembre de 2021 siguen considerats festius locals.

En la mateixa sessió s'ha donat compte de la resolució de la Presidència de la Generalitat Valenciana reconeixent a Benidorm la condició de municipi turístic de la Comunitat Valenciana; així com de l'acord de la Junta de Govern Local per a sol·licitar subvencions per als programes d'ocupació ECOVID i EMPUJU.

També s'ha adonat dels acords adoptats per la Mesa de la Cambra del Senat i de la Mesa de les Corts sobre l'acord del ple del juliol passat instant el Govern d'Espanya a no apropiar-se dels recursos de les entitats locals. Així mateix, s'ha donat compte del decret d'Alcaldia d'aprovació definitiva del Reglament de depòsit, custòdia i devolució d'objectes perduts de l'Ajuntament; i de la sol·licitud del Secretari General municipal de cessament de la seua activitat com a professor associat de la Universitat d'Alacant.

Mocions de l'oposició

Per unanimitat, s'ha aprovat una moció del grup municipal Ciutadans (Cs), esmenada pel govern local, per a regular el teletreball a l'Ajuntament de Benidorm. D'esta manera, i després de l'esmena aprovada, s'ha acordat "adequar l'esborrany del teletreball" elaborat pels departaments de Recursos Humans i Secretaria a la nova reglamentació que sobre este tema està previst aprove en els pròxims dies el Consell de Ministres. Una vegada adequat, este esborrany serà remés a la Taula General de Negociació, perquè els sindicats realitzen les seues aportacions, i posteriorment elevat al ple per a la seua aprovació.

Mocions d'urgència

Tota la Corporació ha recolzat la declaració institucional de la Junta de Portaveus amb relació al Dia Mundial del Turisme, elevada a ple per la via d'urgència, en la qual es recalca que "Benidorm continua sent el lloc de la felicitat" i que "sota cap circumstància, per dura que siga, deixarà de ser-ho". El text incidix en què en esta efemèride, "com cada dia", "recordem al món que Benidorm continua obert", que és "segur" i que "els espera". En este sentit, es reitera que "som el municipi turístic per excel·lència" i que "Benidorm ha treballat per a tindre la més completa seguretat, per a ser una Destinació Turística Intel·ligent més segura".

En la declaració s'exposa la "preocupació" per "l'abast de l'impacte de la pandèmia" sobre l'activitat turística i "el fortíssim impacte social i laboral" que està tenint, i s'agrega que "la irrupció de la Covid-19 ha fet trontollar-se el mateix concepte del Turisme". No obstant això, es considera que "estem davant el moment de posicionar-nos més i millor en el Turisme incidint en l'ús eficient dels recursos i en la gestió més eficaç d'ells; en la tradicional hospitalitat tants anys demostrada i en la visió de futur que una vegada més passa per la innovació, la tecnologia, l'accessibilitat, la sostenibilitat i la governança per a afrontar, amb garantia d'èxit, els nous reptes que el fet d'esdevindre dels temps ens va imposant com a societat".

A més de "a totes les persones que, amb el seu esforç, treball i dedicació, han estat en primera línia en estos durs mesos de pandèmia" i als qui "han vetlat per la nostra salut i seguretat" i prestat "servicis essencials", la Corporació ha mostrat el seu "agraïment" a "totes les persones, empreses i servicis del sector turístic" que "han mantingut i mantenen viva tota la cadena de valor del Turisme, especialment a Benidorm".

En este sentit, s'assenyala que "la implicació de tots i la confiança que tenim un producte del màxim nivell" que "ha sabut adaptar-se sempre als temps i a les circumstàncies, apostant ara per les responsabilitats envers el planeta i els seus habitants amb mesures en l'ordre de la Intel·ligència Turística, propiciant amb això un desenvolupament turístic inclusiu i sostenible globalment, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030 que promou Nacions Unides, procurant el futur per a les pròximes generacions com a primera Destinació Turística Intel·ligent certificada del món".

Finalment, per unanimitat, ha prosperat una moció del govern local en la qual s'exigix a la Generalitat Valenciana "la resolució immediata" de la convocatòria de les beques del curs passat i que adopte "el compromís" de resoldre les d'este curs en el període i termini establit per a no generar perjudicis als beneficiaris. El regidor de Joventut, Jaime Jesús Pérez, ha denunciat que "el retard" en la resolució d'estes beques, que no s'han resolt durant l'estiu, ha agreujat "encara més la situació personal de molts universitaris i famílies amb la crisi sanitària en la qual ens trobem" i deixant "a milers d'estudiants, molts d'ells benidormers, en una situació d'incertesa i indefensió". L'any anterior es van beneficiar d'estes ajudes 3.970 estudiants.