Benidorm disposarà a final d'any de 70 km de carril bici

0
0
Benidorm disposarà a final d'any de 70 km de carril bici

MBxB i Mobilitat editen un tríptic per a sensibilitzar a ciclistes i conductors i promouran cursos de formació, especialment per als més xicotets

La renovació de l'avinguda del Mediterrani contempla la construcció d'un nou carril bici central

El regidor de Mobilitat, José Ramón González de Zárate, al costat del president de l'Associació de Veïns Els Tolls, Juan Antonio Lizancos; l'empresari Sergio Ruiz; i el 'blogger' Antonio Expósito, director de Benidorm amb bici, han presentat este matí la Mesa Benidorm Pro Bicicleta, MBxB, "un fòrum", ha dit l'edil, on donar a conéixer a la ciutadania "sobretot als xiquets" els avantatges del món de la bicicleta i "com s'ha de conduir amb una bicicleta".

MBxB, ha recordat De Zárate, representa a un col·lectiu de persones provinents de l'educació, de l'esport, del moviment veïnal i empresarial de Benidorm que "creuen en la sostenibilitat i en el medi ambient" i que este mitjà de transport ha de potenciar-se, especialment entre els xiquets, perquè el seu ús siga més extensiu en el futur més immediat de Benidorm.

Amb motiu de la presentació de la Mesa, el col·lectiu i l'Ajuntament, han editat un tríptic explicatiu i promulgat un manifest a favor de la bicicleta el 12 de juny, commemoració del 200 aniversari de la seua invenció. El tríptic explica les diferències entre carril bici, via ciclista i vorera bici i com han de comportar-se conductors, ciclistes i vianants en cada cas perquè -recorda De Zárate- la gent "no sap" que en un carrer on la prioritat és per al ciclista "el conductor ha de circular a 10 metres de distància". L'edil ha posat l'accent en què "a Benidorm estem complint", s'estan marcant les vies "horitzontalment i verticalment" per a anunciar la presència de persones que circulen amb bicicleta.

Pedagogia de la conducció

Juan Antonio Lizancos creu que hi ha un desconeixement generalitzat de què dicta el Reglament General de Circulació. "Quan un ciclista puja a la vorera -ha puntualitzat-, hi ha gent a la qual la molesta que es puge a la vorera. Si el ciclista no va pel carril roig, sinó que va per un genèric, doncs molesta senyors que van amb els seus cotxes. Si el ciclista veu a un vianant dins en el seu carril, també el molesta", la qual cosa evidencia "un problema de comunicació" perquè cadascun reclama eixos espais "com a propis i que ningú li'ls toque". Davant esta disjuntiva, les propostes de MBxB es basen en la pedagogia.

La Taula proposa el repartiment dels tríptics en els col·legis i Lizancos ha anunciat que s'impartiran cursos en horari extraescolar el pròxim curs en els centres Vasco Núñez de Balboa, Aitana, Els Tolls i Puig Campana, on els xiquets, "preferentment de 4t i 5é de Primària" aprenguen a muntar i circular amb bicicleta. A més es realitzaran activitats per a adults i menors en el Parc Infantil de Trànsit que depén de la Regidoria de Mobilitat.

Carril bici en l'Avinguda Mediterrani

Després de la seua constitució, MBxB ha quedat integrada en el Consell de Mobilitat, on ha realitzat la seua primera proposta de calat, assumida per Mobilitat, un nou carril bici en l'avinguda del Mediterrani. Sobre este tema, José Ramón González de Zárate ha dit que es començarà a asfaltar "des de l'avinguda d'Europa fins a Ametlla de Mar" i ací es crearà la nova via per a ciclistes. "No llevarem aparcament, no llevarem carrils de circulació i al mateix temps posarem dos carrils bici, un en cada sentit", ha anunciat el regidor. El nou carril anirà pegat a la mitjana en un i un altre sentit.

A més del nou carril en l'avinguda del Mediterrani, de Zárate ha recordat que en estos moments la Diputació d'Alacant està realitzant l'obra de la via turística, "exactament des de l'encreuament d'Orozco fins al que és el Trinquet". En este punt, els tècnics municipals estan realitzant els estudis perquè "a la fi d'any puguem enganxar" amb l'avinguda de Bernat de Sarrià. El regidor de Mobilitat també ha anunciat que "abans que acabe este mes" s'obriran 4 km més, els del Parc de Foietes. "Ens fiquem enguany –ha subratllat De Zárate- en més de 70 km de carrils bici protegits a Benidorm. Poques ciutats, i parle de capitals de província, compten amb eixos números".

Signatura del manifest

Després de la presentació de la MBxB, l'alcalde, Toni Pérez, ha mostrat el seu suport a les seues propostes signant, al costat de l'edil de Mobilitat, el seu manifest que ha sigut imprés en una loneta col·locada al costat de la porta principal de l'Ajuntament de Benidorm. Posteriorment han fet el mateix representant veïnals, empresaris, esportistes i ciclistes en general.